Krievijas komunisti izvirza Zjuganovu prezidenta amatam

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas Komunistiskā partija sestdien kongresā savu līderi Genādiju Zjuganovu apstiprinājusi par kandidātu uz prezidenta amatu.

Viņš kongresā bija vienīgais pretendents uz izvirzīšanu un par viņu tika nobalsots vienbalsīgi.

Zjuganovs kongresā apsolīja savas uzvaras gadījumā izsludināt jaunas Valsts domes vēlēšanas, nacionalizēt izejvielu bāzi un ieviest progresīvo ienākumu nodokli. Pēc komunistu domām, viņu kandidātam priekšroku dos protesta elektorāts.

Zjuganovs par prezidenta krēslu cīnīsies ceturto reizi - pirms tam viņš kandidēja 1996., 2000., un 2008.gadā.

Savs kandidātus prezidenta amatam izvirzījušas arī pārējās parlamentā pārstāvētās partijas - "Vienotā Krievija" izvirzījusi Vladimiru Putinu, liberāldemokrāti - Vladimiru Žirinovski, "Taisnīgā Krievija" - Sergeju Mironovu. Par vēlmi kandidēt paziņojuši miljardieris Mihails Prohorovs, Irkutskas gubernators Dmitrijs Mezencevs, "Cita Krievija" līderis Eduards Ļimonovs un citi.

Kā liecina piektdien publiskoti sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, Putins, visticamāk, nespēs uzvarēt jau pirmajā prezidenta vēlēšanu kārtā.

Aptaujā noskaidrots, ka Putins pirmajā vēlēšanu raundā varētu saņemt 42% balsu, un tādējādi viņam otrajā kārtā būtu jāsacenšas ar Zjuganovu.

Tomēr tā kā Zjuganovu atbalsta ievērojami mazāk vēlētāju - vien 11% -, Putina uzvara otrajā kārtā ir diezgan droša, noskaidrots valsts kontrolētās sabiedriskās domas pētījuma kompānijas "VTsIOM" veiktajā aptaujā.

Salīdzinājumam - 2004.gada prezidenta vēlēšanās, kurās Putins tika ievēlēts uz otro amata termiņu, viņš saņēma vairāk nekā 70% balsu.

Piektdien publiskotajā aptaujā arī noskaidrots, ka Putina atbalsta reitings sarucis līdz 51%, salīdzinot ar 61% pagājušajā mēnesī.

Tikmēr FOM veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka Putinam pilnībā uzticas 44% respondentu, bet vēl pagājušajā mēnesī šis rādītājs bija 46%.

Savukārt pašreizējam prezidentam Dmitrijam Medvedevam pilnībā uzticas 39% apjautāto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu