Miris Vāclavs Havels

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdienas rītā 75 gadu vecumā miris Čehijas eksprezidents, cilvēktiesību aizstāvis, bijušais disidents, publicists, literatūrkritiķis un dramaturgs Vāclavs Havels (Václav Havel), ziņo BBC.

Ziņa papildināta ar video.

Havels miris svētdienas rītā savā brīvdienu mājā Čehijas ziemeļu daļā.

"Bijušais prezidents un dramaturgs Vāclavs Havels ir miris," ziņo Čehijas televīzija.

Pēdējo mēnešu laikā Havela veselības stāvoklis bija pasliktinājies, un kopš viņa filmas "Aiziešana" pirmizrādes šā gada martā sabiedrībā viņš bija parādījies ļoti reti, vēsta Prāgas radio.

Havelam 1996.gadā tika atklāts plaušu vēzis. Viņam bija izoperēta daļa plaušas. Bijušā prezidenta veselību iedragāja ne vien vairāki sociālistiskās Čehoslovākijas cietumos pavadītie gadi, bet arī fakts, ka viņš bija kaislīgs smēķētājs.

Komunistiskā režīma laiku disidents un dramaturgs Havels tika ievēlēts Čehoslovākijas prezidenta amatā 1989.gadā pēc režīma sabrukuma un nostrādāja tajā divus pilnvaru termiņus - līdz 2003.gadam.

Havels dzimis 1936.gadā Prāgā.

Latvija izsaka līdzjūtību

Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis vēstuli Čehijas Republikas prezidentam Vāclavam Klausam, kurā viņš izsaka visdziļāko līdzjūtību Čehijas tautai, mūžībā pavadot bijušo prezidentu un rakstnieku Vāclavu Havelu.

Vēstulē Valsts prezidents norāda: „No mums ir aizgājis izcils politiķis un literāts, kas ar savu sabiedriski politisko darbību un radošo devumu spēja aizraut plašu cilvēku loku, neļaujot palikt vienaldzīgiem pret laiku un telpu kurā dzīvojam. Čehijas vēsturē un tautas piemiņā Vāclavs Havels vienmēr paliks kā taisnīguma cīnītājs, gara brīvības un cilvēciskas vienkāršības piemērs. Izsaku visdziļāko līdzjūtību Vāclava Havela tuviniekiem un talanta cienītājiem visā pasaulē, īpaši Čehijā, zaudējot patiesi izcilu personību.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu