Irāka izdod viceprezidenta aresta orderi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irākā ir izdots orderis viceprezidenta sunnīta Tarika al Hašemi aizturēšanai saskaņā ar pretterorisma likumu, un viņa pārstāvētais sunnītu bloks "Al-Iraqiya" pirmdien uz to reaģēja, solot boikotēt valdību.

Hašemi aizturēšanas orderis tika izdots pēc tam, kad pēdējās nedēļās tika aizturēti vismaz 13 Hašemi miesassargi, un vairāki no viņiem apsūdzēja Hašemi saistībā ar terorismu.

Partija pārstāv lielāko daļu Irākas sunnītu

"Al-Iraqiya", kas pārstāv lielāko daļu Irākas sunnītu, paziņoja, ka boikotēs valdību, protestējot pret premjerministra šiīta Nuri al Maliki "diktatūru". "Al-Iraqiya" jau pirms tam paziņoja par savas dalības parlamentā apturēšanu, apsūdzot Maliki varas monopolizēšanā.

Hašemi ir bijis viens no galvenajiem Maliki kritizētājiem.

ASV satrauktas par situācijas attīstību valstī

ASV pirmdien pauda satraukumu par Hašimi aizturēšanas ordera izdošanu un ar to saistīto notikumu attīstību Irākā. "Mēs aicinām visas puses rīkoties, lai atrisinātu domstarpības mierīgi dialoga ceļā, atbilstoši likuma varai un demokrātiskam politiskam procesam," sacīja Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs.

Jāpiebilst, ka šajā nedēļas nogalē Irāku atstāja pēdējie tur dislocētie ASV militārie spēki.

Tautai rāda teroristu videoliecības par Hašemi vainu

Irākas valsts televīzija pirmdien pārraidīja atzīšanās, kuras esot snieguši ar Hašemi saistīti teroristi. Viņi apgalvoja, ka saņēmuši naudu no Hašemi biroja, lai sarīkotu uzbrukumus ierēdņiem un policistiem.

"Saskaņā ar pretterorisma likuma 4.pantu ir izdots orderis viceprezidenta Tarika al Hašemi aizturēšanai, un to parakstījuši pieci tiesneši," preses konferencē paziņoja Iekšlietu ministrijas ģenerālmajors Kamals Huseins.

Hašemi ir aizliegts atstāt Irāku. Ir ziņots, ka viņš svētdien esot aizbēdzis uz autonomo Kurdistānas reģionu Irākas ziemeļos.

Orderis tika izdots sestdien, bet paziņojums par to aizkavējās, jo tika neveiksmīgi mēģināts pārliecināt "Al-Iraqiya" nesākt valdības boikotu.

Partijas ministri aptur darbu valdībā

Pēc šiem neveiksmīgajiem mēģinājumiem vicepremjers Salehs al Mutlaks paziņoja, ka visi ministri no "Al-Iraqiya" aptur savu dalību valdībā. Šis lēmums pieņemts, "pamatojoties uz politiskā procesa pasliktināšanos un lai nodrošinātu, ka valsts nevirzīsies uz katastrofu, ja Maliki diktatūra turpināsies," sacīja Mutlaks.

Irākas nacionālās vienotības valdība tika izveidota pagājušā gada decembrī pēc vairāku mēnešu ilgām sarunām, kuras notika pēc 2010.gada martā rīkotajām parlamenta vēlēšanām. Valdībā tika iekļauti visi galvenie Irākas politiskie grupējumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu