Grībauskaite: Havela drosme un morālās vērtības mainīja Eiropu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vāclava Havela drosme, ideālisms un morālās vērtības mainīja Eiropu - šādu pārliecību izteikusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kas piektdien kopā ar citu pasaules valstu līderiem Prāgā pavada mūžībā bijušo Čehijas prezidentu Vāclavu Havelu.

Kā izteikusies Lietuvas valsts vadītāja, toreizējās Čehoslovākijas Samta revolūcija iedvesmoja arī lietuviešus un citas tautas tiekties mierīgā ceļā izcīnīt savu brīvību. Ar Havela nāvi Lietuva zaudējusi draugu, kas stingri atbalstīja tās neatkarības centienus, piebildusi Grībauskaite.

Pēc viņas teiktā, turot godā Havela piemiņu, būtu jāciena arī tās vērtības, par kurām viņš cīnījās.

«Esmu pateicīga liktenim, ka man bijusi iespēja tikties ar prezidentu Havelu. Viņš bija sirsnīgs, gaišs un vienkāršs cilvēks, kuram svarīgākās par visu bija morālās vērtības, cilvēcība un brīvības centieni, - cilvēks, kuram pietika iekšējās drosmes sacīt taisnību, kura gara spēku nesalauza cietums un vajāšanas,» viņa uzsvērusi.

2007.gadā Grībauskaite, tolaik būdama Eiropas Savienības finanšu un budžeta komisāre, Krinicas Ekonomikas forumā pasniedza Havelam Viduseiropas un Austrumeiropas Gada cilvēka apbalvojumu, atgādina ziņu aģentūra ELTA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu