16 gadīgā Laura Dekere pabeidz ceļojumu ar jahtu apkārt pasaulei

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

16 gadu vecā nīderlandiete Laura Dekere ar savu jahtu sestdien pietauvojusies Karību jūras salas Senmartēnas Nīderlandes daļā, kļūstot par pasaulē jaunāko cilvēku, kas vienatnē ar jahtu apburājis zemeslodi, lai gan tiesa mēģināja viņai ceļojumu liegt.

Dekere, kas 2011.gada 20.janvārī ar savu jahtu «Guppy» no Senmartēnas devās ceļā, vienatnē ir pieveikusi 27 tūkstošus jūras jūdžu (50 tūkstošus kilometru), apmeklējot Kanāriju salas, Panamu, Galapagu salas, Tongu, Fidži, Boru - Boru, Austrāliju, Dienvidāfriku, un atgriezusies Senmartēnā.

Tā kā 20.septembrī viņai paliek 17 gadi, ceļojums Dekerei bija jāpabeidz ne vēlāk kā 2012.gada 16.septembrī, lai pārspētu austrālietes Džesikas Vatsones uzstādīto rekordu, kad 2010.gada maijā 16 gadu vecumā viņa kļuva par jaunāko cilvēku, kas vienatnē apburājis apkārt pasaulei.

Senmartēnā Dekeri sagaidīja apmēram 400 cilvēki, bet, izkāpjot krastā, pirmie viņu sveica vecāki, māsa un vecvecāki.

«Nespēju noticēt, ka patiešām esmu to izdarījusi,» Dekere atzinās sanākušajiem žurnālistiem, piebilstot, ka ceļojuma laikā dažkārt sev jautājusi, kāpēc to visu dara, tomēr ne reizi nav apsvērusi iespēju uzsākto ceļojumu pārtraukt, bet pēc atgriešanās uz sauszemes jūtas ļoti laimīga.

Dekere ar savu 11,5 metrus garo jahtu tēva pavadībā 2010.gada 14.augustā ieradās Portugālē no Nīderlandes, kur tiesa 27.jūlijā atļāva viņai vienai pašai doties braucienā ar jahtu apkārt pasaulei. Nīderlandes bērnu tiesību aizsardzības institūcija 28.jūlijā paziņoja, ka nepārsūdzēs šo tiesas lēmumu. 21.augustā viņa vienatnē devās ceļā no Lielbritānijai piederošās Gibraltāras uz Senmartēnu, kur sākās viņas ceļojums apkārt pasaulei.

Viņa vairākkārt piestāja ostās, lai kārtīgi izgulētos, mācītos un salabotu jahtu. Ceļojuma laikā Dekere sērfoja, nira ar akvalangu, kā arī atklāja jaunu hobiju - flautas spēlēšanu, kas sliktos laikapstākļos esot vieglāk spēlējama nekā ģitāra.

Jaunā ceļotāja sūdzējās, ka viņas braucienu apgrūtināja muitas pārbaudes, saplēstas buras, lielas brāzmas, gulēšana slapjā un sāļā gultā, gandrīz vai saduršanās ar diviem kravas kuģiem, kā arī tarakāni uz jahtas.

Pēc ceļojuma Dekere atzina, ka daudz ko ir iemācījusies par savu jahtu un pati par sevi. Lai gan pēc ceļojuma viņa plāno pārcelties uz dzīvi Jaunzēlandē, kur turpinās burāšanu ar jahtu, tomēr pirmais darbs būs jahtas iztīrīšana, bet pēc tam viņa atgriezīsies skolas solā.

Meitenes sasniegumu nereģistrēs nedz Ginesa Pasaules rekordu grāmatā, nedz Pasaules Burāšanas ātruma rekordu padome, norādot, ka jaunās meitenes rekorda reģistrēšana mudinātu vēl daudzus jaunus cilvēkus doties bīstamos ceļojumus.

Dekere bija iecerējusi sākt divus gadus garo braucienu 2009.gada septembrī, taču pēc bērnu tiesību aizsardzības iestādes pieprasījuma tiesa viņai to aizliedza, kā arī nodeva viņu valsts uzraudzībā. Tomēr Midelburgas pilsētas tiesa 2010.gada 27.jūlijā izskatīja bērnu tiesību aizsardzības iestādes pieprasījumu pagarināt valsts uzraudzību, tomēr nolēma, ka Dekere drīkst doties ceļojumā, ja tam piekrīt abi viņas vecāki, un ka valsts uzraudzība viņai nav nepieciešama.

Tēvs, pie kura Laura Dekere dzīvoja līdz brauciena uzsākšanai, ir viņas ceļojuma atbalstītājs, un arī māte paziņoja, ka pret to neiebilst.

Tiesa iepriekš pauda nopietnas bažas par to, kā ceļojums varētu ietekmēt Dekeres garīgo attīstību, un lūdza psihologu un bērnu tiesību aizsardzības organizāciju pārstāvju viedokli, lai noskaidrotu, kā meitene tiktu galā ar vientulību, vēju, mācībstundu trūkumu un kā tas kopumā ietekmētu viņas psiholoģisko stāvokli.

Dekere ir pieredzējusi sportiste braukšanā ar jahtu. Viņa ir dzimusi uz savu vecāku jahtas Jaunzēlandē. Dekere pati stāstījusi, ka pirmo reizi vienatnē burāja sešu gadu vecumā, bet 10 gadu vecumā sāka sapņot par pasaules apceļošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu