Bezdarba dēļ viesstrādnieki sāk pamest Īriju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īrijas ieilgušās ekonomiskās krīzes dēļ tūkstošiem austrumeiropiešu viesstrādnieku sākuši posties mājup, vēsta Īrijas laikraksts «Irish Independent».

«Viņi ieradās darba un labākas dzīves meklējumos, bet desmitiem tūkstošu «jauno īru» «ķeltu tīģera» sapnis ir miris,» raksta avīze.

«Tāpat kā visi pārējie [Īrijā] strādājošie, arī iebraucēji no Polijas, Latvijas, Slovākijas un citām Austrumeiropas valstīm saskaras ar aizvien pieaugošo bezdarba līmeni [Īrijā]. Kombinācijā ar ilgām pēc mājām tas nozīmē, ka tūkstošiem [austrumeiropiešu viesstrādnieku] jau ir devušies prom,» norāda avīze.

Ilgojoties pēc dzimtenes

Kā laikrakstam stāstīja poļu pāris Joanna un Silvesters, viņi nolēmuši atgriezties Polijā, jo pārāk ļoti ilgojas pēc dzimtenes un tuviniekiem.

«Īrijā ierados 2006.gadā, jo šeit jau strādāja mans brālis, kurš bija ļoti apmierināts ar darbu,» stāstīja Joanna.

«Sākumā biju ļoti apjukusi, bet īri ir ļoti draudzīgi un ļoti ātri atradu darbu, kaut arī nezināju valodu. Ar Silvesteru iepazinos rūpnīcā, kur strādāju. Bet viss mainījās pirms aptuveni trim gadiem, kad nomira mans tēvs, un

sāku domāt, ka nauda patiesībā nav tik svarīga, cik mana ģimene.

Man viņu ļoti pietrūka,» sacīja poliete.

Viņa piebilda, ka daļa draugu un arī brālis jau atgriezušies dzimtenē.

«Es pateicos Īrijai par visu, par darbu, par visu, ko redzēju, un es to atcerēšos uz mūžiem. Es domāju, ka man pietrūks «Guinness» alus, un man ļoti patika Brī pilsēta. Man Īrijā ir daudz draugu un, kaut arī man šeit nepatīk laika apstākļi, es atgriezīšos uz brīvdienām,» sacīja Joanna.

Uzreiz atvēra durvis ES jauno dalībvalstu viesstrādniekiem

Īrijas sabiedrība pēdējā desmitgadē piedzīvojusi būtiskas izmaiņas, īpaši pēc 2004.gada, kad notika Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās un Īrija atvēra savu darba tirgu, uzņemot austrumeiropiešu strādniekus.

Atstājot aiz muguras ilggadīgu emigrācijas vēsturi,

Īrija kļuva par imigrācijas valsti.

2007.gadā desmitdaļa Īrijas iedzīvotāju bija dzimuši kādā citā valstī.

No miljona viesstrādnieku aizbraukuši jau 600 tūkstoši

Kā liecina Īrijas Centrālās statistikas biroja dati, laika posmā no 2004. līdz 2010.gadam Īrijā ieradās aptuveni viens miljons strādnieku, taču aptuveni 600 000 no viņiem jau ir aizbraukuši.

Imigrācijas vilnis vislielāko apjomu sasniedza 2006.gadā, kad Īrijas personas kods (PPS) tika piešķirts 138 939 iebraucējiem no jaunajām ES dalībvalstīm. No tiem 94 000 viesstrādnieki bija ieradušies no Polijas.

Arvien mazāk ieceļo arī no Latvijas

Kā jau ziņots, Īrijā jau ceturto gadu pēc kārtas samazinās iebraucēju skaits no Latvijas. Pagājušajā gadā Īrijā reģistrējušies 2195 iebraucēji no Latvijas, viesstrādnieki, liecina Īrijas Sociālo un ģimenes lietu ministrijas apkopotie dati.

2010.gadā darbam Īrijā reģistrējās 3134 Latvijas iedzīvotāji, bet 2009.gadā 3919 un 2008.gadā 3727 iebraucēji no Latvijas.

Kopumā Īrijā 2011.gadā reģistrēti 67 840 iebraucēji no citām valstīm, salīdzinot ar 69 039 iepriekšējā gadā.

2011.gadā Latviju iebraucēju skaita ziņā pārspēja astoņas valstis - Polija ar 8087 imigrantiem, Lielbritānija ar 7423, Brazīlija ar 4939, Rumānija ar 3841, Lietuva ar 3555, ASV ar 2705, Francija ar 2664 un Spānija ar 2604 iebraucējiem.

Kā liecina Īrijas Sociālo un ģimenes lietu ministrijas dati, laika posmā no 2000.gada jūnija līdz 2011.gada decembrim Īrijā personas kods (PPS) piešķirts 48 031 Latvijas iedzīvotājam.

Emigrācijas rekords tika sasniegts 2005.gadā, kad Īrijā tika reģistrēti 9328 Latvijas iedzīvotāji.

Personas kodu Īrijā piešķir ne tikai jaunajiem iebraucējiem, bet arī Īrijā dzimušajiem bērniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu