2 stundas brauc uz tuvāko balsošanas iecirkni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Ārvalstīs izvietotajos vēlēšanu iecirkņos šodien valda liela aktivitāte. Daudz pilsoņu ir visai kareivīgi noskaņoti aizstāvēt latviešu valodu. Tajā pašā laikā liela daļa latviešu referendumā nevar piedalīties, jo atrodas pārāk tālu no balsošanas iecirkņa, bet balsošana internetā joprojām nav ieviesta...

Netiek uz nobalsošanu

Vairāki ārvalstīs dzīvojošie latvieši TVNET pauda nožēlu, ka diemžēl viņi nevar piedalīties šodienas svarīgajā referendumā.

«Diemžēl es sestdien nevaru izpildīt savus pilsoņa pienākumus, jo dzīvoju divu stundu brauciena attālumā no Londonas un brauciens līdz galvaspilsētai, kur atrodas tuvākais vēlēšanu iecirknis, maksā diezgan dārgi,» sacīja latvietis Juris.

Viņš atzina – ja balsošanas iecirknis būtu tuvāk, ļoti labprāt vienotos ar dzimtenē mītošajiem tautiešiem, lai kopīgiem spēkiem aizstāvētu latviešu valodu kā vienīgo Latvijā.

«Visu mūžu jau nedzīvošu šeit, Anglijā, tāpēc noteikti vēlos, lai mani bērni un mazbērni nākotnē varētu runāt latviski. Man nav nekas pret krieviem, taču

krievi nedrīkst dominēt manā dzimtenē!

Tādēļ lūdzu visus Latvijā esošos un ārpus tās dzīvojošos, kam vien ir iespēja aiziet šodien uz balsošanu, lūdzu, ejiet un balsojiet pret divvalodību Latvijā,» Juris aicināja.

Viņš uzsver, ka risinājums būtu elektroniskā balsošana.

Arī Norvēģijā vienojas pret divvalodību Latvijā

Jurim piekrīt arī Norvēģijā dzīvojošā Inese. «Tas būtu ērts veids, kā mēs varētu piedalīties savas dzimtenes pilsoniskajā dzīvē. Kaut arī mūsu ģimene fjordu zemē mīt jau vairākus gadus, tomēr mūs ļoti interesē un satrauc patlaban Latvijā notiekošais.

Galu galā – Latvijā dzīvo mūsu draugi, radi un arī vecāki.

Negribu, lai viņiem vecumdienās būtu atkal jāmācās saprast krievu mēle.

Nesaprotu, kāpēc Latvijā nevar ieviest elektronisko balsošanu. Pazīstu igauņu ģimeni, kura ir sajūsmā, cik vienkārši un ērti to var izdarīt.»

Inese arī vērš uzmanību uz vēl kādu aspektu, kas viņai svarīgs. «Ja varētu nobalsot elektroniski, mūsu ģimenei nebūtu jātērē nauda un laiks, lai aizbrauktu līdz balsošanas iecirknim.

Lai mēs visi tur nokļūtu, mums nākas iztērēt diezgan daudz naudas. Tā kā daudzi latvieši Norvēģijā strādā maiņu darbu, lielai daļai sestdiena ir parasta darba diena.

Ceru, ka līdz nākamajai balsošanas reizei elektronisko balsošanas iespēju sakārtos. Tā atvieglos dzīvi ne tikai mums, bet arī daudziem citiem mūsu draugiem.»

Īrijā latvieši kareivīgi noskaņoti

Portāla «balticireland» redaktore Laima Ozola TVNET pastāstīja, ka Īrijā dzīvojošie var balsot četros iecirkņos: «Trīs Īrijā - dienvidos Korkā, rietumos Limerikā, austrumos Dublinā un viens Ziemeļīrijā. Ziemeļīrijas iecirkni pieskaitu Īrijai, jo tas atrodas tikai 10 km no Īrijas robežas un, cik zinu, tur brauks balsot daudzi no tiem, kas dzīvo pierobežā.

Noskaņojums visai kareivīgs, gan no vienas puses, gan no otras.

Diemžēl jāsaka, ka «par» balsos arī daudzi latvieši - gan tādi, kuri nevar piedot dzimtenei to, ka bija spiesti doties emigrācijā, gan arī tie, kuri, dzīvojot Īrijā, ir nodibinājuši laulību ar bijušās PSRS pārstāvjiem.

Šai grupai ir izdevīgi balsot «par», jo tādā veidā tiktu atvieglota atgriešanās Latvijā kopā ar dzīvesbiedru, kurš nepārvalda latviešu valodu.»

Balsotāju aktivitāte Īrijā esot ļoti liela.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu