Īrijā, Anglijā un Zviedrijā pārspēts balsošanas rekords

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nebijusi balsotāju aktivitāte šodien valda arī Īrijā, Lielbritānijā un Zviedrijā. Cilvēki visas dienas garumā bija gatavi stāvēt garās rindās, lai tikai varētu izpildīt savus pilsoņa pienākumus. Anglijā bijuši arī teju kuriozi gadījumi - krievvalodīgie bijuši neapmierināti, jo nav nodrošinātas balsošanas zīmes krievu valodā.

Pievienota jaunākā informācija no Briseles un video.

Stāv garās rindās

Portāla «balticireland» redaktore Laima Ozola portālam TVNET pavēstīja, ka dienas vidū cilvēki stāvēja garās rindās, lai tikai varētu nobalsot. Īrijā dzīvojošie Latvijas pilsoņi šodien balso četros vēlēšanu iecirkņos.

Dublinas iecirknī Īrijā dzīvojošie vai ciemos atbraukušie balsstiesīgie Latvijas pilsoņi aktīvi balsoja jau no pulksten 7 rītā, bet dienas vidū balsotgribētāju rindā stāvēja aptuveni 200 cilvēku.

Foto: TVNET lasītājs

"Rinda, kas sākās pie iecirkņa, turpinājās pagalmā, tunelī un pat ārā uz ielas līdz tuvākajam krustojumam, novēroja baltic-ireland.ie. Tomēr, lai arī vērojama līdz šim nebijusi balsotāju aktivitāte, balsošana norit mierīgi. Vairāki balsotāji uz referendumu bija

ieradušies ar Latvijas karodziņiem un karoglentēm.

Nobalso vairāki tūkstoši cilvēku

Līdz pulksten 14.00 Dublinas iecirknī bija nobalsojuši 1149 Latvijas pilsoņi, Korkas iecirknī – 190, Limerikas iecirknī – 350, Newry iecirknī – 400.

Kopumā līdz pulksten 14.00 Zaļajā salā bija nobalsojuši 2089 Latvijas pilsoņi.

Arī Zviedrijā latvieši aktīvi balso

Arī Zviedrijā dzīvojošo Latvijas pilsoņu aktivitāte šodien ir ļoti augsta. Gēteborgā dzīvojošā latviete Ruta TVNET pastāstīja, ka Gēteborgā balsošanas iecirknis atrodas Latviešu biedrības telpās.

Balsošanas telpā mūs pārsteidza kafejnīcas atmosfēra.

"Visi pēc balsošanas varēja iepazīt vēl neiepazītos latviešus, kopīgi iedzert kafiju un ieēst cepumus. Arī šodien vakarā visi Gēteborgā dzīvojošie latvieši tiek aicināti uz jau ierasto kafejnīcu, kurā parasti tiekas latvieši pēc balsošanas.

Ap pulksten 12 bija nobalsojuši jau 78 cilvēki, un, mums ejot prom, cilvēki vēl nāca un nāca. Iepriekšējos gados balsošanas aktivitāte bija šāda: Saeimas vēlēšanās piedalījās 128 cilvēki, bet referendumā - 80 Latvijas pilsoņu."

Dienas pirmajā daļā Lielbritānijā referendumā piedalījušies jau 4000 cilvēku

Portāla www.anglobalticnews.co.uk vadītāja Aija Stikane TVNET pavēstīja, ka aktivitāte Apvienotās Karalistes deviņos balsošanas iecirkņos ir tik liela, ka pie daudziem iecirkņiem novērojamas cilvēku rindas visas dienas garumā.

"Rinda ārpus vēstniecības durvīm Londonā stiepās visas ielas garumā, un cilvēki, to ieraugot, pārsteigumā stājās rindas galā. Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Eduards Stiprais portālam pastāstīja, ka

tik liela atsaucība nav bijusi nekad

– pat ne uz Saeimas vēlēšanām. Jau pulksten 7, iecirknim verot vaļā durvis, rindā gaidīja 15 cilvēki. Visas dienas garumā aktivitāte nav pieklususi.

Anglijas latviešiem dalība balsošanās allaž ir īpašs pasākums – jo iecirknis nav gluži pārdesmit minūšu brauciena attālumā. Daudzi cilvēki mērojuši vairākus simtus kilometru, uz iecirkni braukuši organizētos busiņos un automašīnās, lai, kopā sedzot izmaksas, šis prieks nebūtu tik dārgs.

Apzvanot visus 9 balsošanas iecirkņus "Anglo Baltic News" noskaidroja, ka jau ap pusdienas laiku nobalsojuši ir teju četri tūkstoši Latvijas pilsoņu. Parasti šāda aktivitāte ir visas dienas laikā, taču vēl ir laiks nobalsot līdz pat desmitiem vakarā.

Daudz jaunu cilvēku dodas uz balsošanu

Lielākoties uz iecirkņiem devušies gados jauni cilvēki, netrūkst arī jauno ģimeņu ar bērniem. Atsevišķos iecirkņos balsot ieradušies visai daudz krievvalodīgo iedzīvotāju.

Celtnieks Andrejs portālam norādīja, ka viņaprāt šo jautājumu vajadzēja atrisināt jau sen un reizi par visām reizēm ieviest divvalodību, lai izbeigtu šo bezjēdzīgo dialogu. Gluži pretējās domās ir latvietis Orests, kurš uzskata, ka šis jautājums jau reiz tika atrisināts un tas bija pirms 20 gadiem.

Lielākais vairums atnākušo tomēr ir latvieši un šķietami skaidrs, ka

lielākā Latvijas pilsoņu daļa būs pret divvalodības ieviešanu.

Anglijā gan bijuši arī teju kuriozi gadījumi: Bostonā krievvalodīgie bijuši neapmierināti, jo nav nodrošinātas balsošanas zīmes krievu valodā. Teju visos balsošanas iecirkņos Lielbritānijā jau dienas pirmajā pusē sāk beigties balsošanas zīmes un iecirkņu darbinieki printē jaunas, dažviet pat printera tintes iepirkšanai noslogo brīvprātīgos."

Liela daļa LETAs aptaujāto uzskata, ka referenduma pamatā ir politiskās spēles, lai gan viedokļi dalās par to, kuri politiskie spēki šajā tautas nobalsošanā būtu galvenie ieguvēji. Daži cilvēki pauž pārliecību, ka referendums ir Krievijas sponsorēta iniciatīva, tomēr gan latviešu, gan krievu balsotāju vidū ir daudzi, kas tautas nobalsošanu uzskata par atbildi nesakārtotai mazākumtautību politikai valstī.

Arī Briselē pārsniegts rekords

Latvijas radio ziņo, ka arī Briselē šodien pārsniegts balsotāju rekords. Jau pa dienu nobalsojis vairāk cilvēku nekā iepriekšējos gados. Uz referendumu ieradušies cilvēki, kuri iepriekš referendumos un vēlēšanās nav piedalījušies.

Portāls TVNET jau ziņoja, ka šodien ļoti liela balsotāju aktivitāte novērojama ne tikai ārzemēs, bet arī pašā Latvijā. Cilvēki stāv garās rindās, lai tikai izpildītu savu pilsoņa pienākumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu