Nīderlandē darbu sāk mobilas eitanāzijas komandas (30)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ceturtdien Nīderlandē darbu sāk sešas īpašas mediķu komandas, kas izbrauks pie nāvīgi slimajiem pacientiem, lai veiktu eitanāziju, ko pašu pacientu ārsti atsakās izdarīt, paziņojusi Nīderlandes Brīvprātīgās eitanāzijas biedrība (NVVE).

Tomēr Karaliskā holandiešu ārstu biedrība, kas pārstāv 53 000 ārstu un medicīnas studentu Nīderlandē, NVVE ieceri apšauba, norādot, ka klīnikas «Levenseindekliniek» mediķi, no kuriem izveidotas šīs mobilās komandas, var nespēt nodibināt pietiekami tuvas attiecības ar pacientu, lai noteiktu, vai eitanāzija tiešām ir nepieciešama.

Nīderlande ir pirmā valsts, kura legalizēja eitanāziju, šo vēsturisko lēmumu pieņemot 2002.gada aprīlī.

Ik gadu eitanāzija 3100 cilvēkiem

Ik gadu Nīderlandē eitanāzija tiek veikta aptuveni 3100 cilvēkiem, aģentūrai AFP norādīja NVVE preses pārstāve.

«Sākot no ceturtdienas, «Levenseindekliniek» būs mobilas komandas, kurām var reģistrēties cilvēki, kuri domā, ka viņi atbilst eitanāzijas kritērijiem,» viņa piebilda.

«Ja viņi atbildīs [kritērijiem], komandas veiks eitanāziju pacientu mājās, ja viņu ārsti to nespēs vai atteiksies viņiem palīdzēt,» norādīja klīnikas pārstāve.

Bezmaksas pakalpojums

Plānots, ka īpaši apmācīto ārstu un medmāsu komandas spēs apmeklēt slimniekus jebkurā valsts daļā un eitanāzija tiks veikta bez maksas.

Klīnika prognozē, ka komandas ik gadu varētu saņemt aptuveni 1000 lūgumus veikt asistētās pašnāvības. Klīnikas iecere sabiedrībai tika darīta zināma februārī, un kopš tā laika NVVE piezvanījuši jau 70 potenciālie pacienti.

Nīderlandē pastāv stingri noteikumi, kas regulē ārstu palīdzību pašnāvību izdarīšanai, un par to pārkāpšanu ārstiem draud kriminālatbildība.

Palīdzība smagu ciešanu gadījumā

Lai atļautu izdarīt pašnāvību, pacientiem jābūt nepanesamām un neremdināmām ciešanām un pacientiem jāpieņem brīvprātīgs un labi apsvērts lēmums. Ģimenes locekļi, piemēram, nevar pieprasīt veikt eitanāziju savam radiniekam.

Turklāt ārstam un pacientam jābūt pārliecinātiem, ka cita ceļa nav, un vispirms jākonsultējas ar citu ārstu, bet dzīvība jāizbeidz medicīniski pienācīgā veidā.

NVVE pārstāve paskaidroja, ka asistētā pašnāvība tiek veikta, ievadot pacientam miegu izraisošus medikamentus, kam seko barbiturāti, kas aptur pacienta sirdsdarbību un elpošanu.

Katru gadījumu izvērtē neatkarīga komisija

Par katru eitanāzijas gadījumu tiek ziņots vienai no piecām īpašajām komisijām, kas sastāv no ārsta, jurista un ētikas eksperta. Viņu uzdevums ir pārliecināties, vai ievēroti visi kritēriji.

NVVE ieceri par mobilu komandu izveidi atbalsta arī Nīderlandes veselības ministre, kura parlamentam paziņoja, ka pret šādu iniciatīvu neiebilst, jo tā iekļaujas likuma noteiktajās robežās.

NVVE ir uzsvērusi, ka ievēros visus likuma noteiktos kritērijus, tomēr Karaliskā holandiešu ārstu biedrība šo ieceri apšauba.

«Mēs neesam pret eitanāziju, ja citu alternatīvu nav. Bet eitanāzija ir sarežģīts process. (..) Nepieciešamas holistisks skatījums uz pacienta ārstēšanu, tostarp - lai noteiktu, vai nav citas alternatīvas,» AFP norādīja biedrības padomniece.

«Mums ir nopietnas šaubas, vai to var veikt ārsts, kas ir koncentrējies tikai uz eitanāzijas veikšanu,» viņa piebilda.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu