EDSO: Krievijas vēlēšanu process acīm redzami sagrozīts (97)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir acīm redzami, ka Krievijas prezidenta vēlēšanu process ticis sagrozīts par labu to uzvarētājam Vladimiram Putinam, paziņojuši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka Putins ieguvis vairāk nekā 63% balsu.

Pamatojoties uz savu novērotāju liecībām un plaši izskanējušajām ziņām par krāpšanos un balsošanas noteikumu pārkāpumiem, EDSO pārstāvji paziņojuši, ka vēlēšanas nevar uzskatīt par taisnīgām un godīgām.

EDSO secina, ka viss prezidenta vēlēšanu process jau no paša sākuma ticis sagrozīts par labu vienam kandidātam, proti, Putinam.

«Visa vēlēšanu nozīme ir tajā, ka to iznākumam būtu jābūt nenoteiktam. Krievijā tas tā nebija. Krievijā nebija īstas sacensības, un valsts resursu izmantošana noteica to, ka vēlēšanu uzvarētājs bija zināms jau no sākuma,» negaidīti asi paziņoja EDSO pārstāvis Tonino Pikula.

EDSO novērotāji vēsta, ka trešajā daļā novēroto iecirkņu konstatēti nopietni procesuāli pārkāpumi, kuru dēļ iecirkņi novērtēti negatīvi.

Organizācijas vadība Krieviju aicina izmeklēt ziņas par daudzajiem pārkāpumiem gan vēlēšanu dienā, gan pirms tās.

Krievijas neatkarīgie novērotāji ziņo par spiestu balsošanu

Tikmēr «Earlier Golos», vadošā Krievijas neatkarīgo novērotāju organizācija, paziņojusi, ka prezidenta vēlēšanām bijušas raksturīgas tās pašas problēmas, kas citām šajā desmitgadē Krievijā notikušajām vēlēšanām - nepietiekama konkurence, valsts iejaukšanās vēlēšanu procesā, kā arī citi nopietni pārkāpumi, kuru vidū ir arī spiestā balsošana.

Organizācija apgalvo, ka tās novērotāji saņēmuši vairāk nekā 3000 ziņojumu par krāpšanās gadījumiem vakardienas balsojumā.

«Šādas vēlēšanas nevar tikt sauktas par brīvām un taisnīgām ne pēc Krievijas konstitūcijas, ne starptautiskajiem standartiem,» teica «Earlier Golos» pārstāve Lilja Šibanova.

Neoficiāli: Putins reāli ieguva knapi pusi

«Earlier Golos» novērojumi liecina, ka reāli Vladimirs Putins šajās vēlēšanās saņēmis tikai nedaudz vairāk kā 50% balsu, kamēr oficiālie dati liecina, ka par viņu nobalsojuši 63,75% vēlētāju.

Komentāri (97)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu