Portāls par Latviju: Eiropā atkal maršē nacisti (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacisma atdzimšana Eiropā, «Waffen-SS» maršē atkal - tā Latvijā pieminēto leģionāru atceres dienu kādā populārajā portālā «Huffington Post» komentē kāds bijušais Ņujorkas štata likumdevējs vārdā Ričards Brodskis.

Aicina Rietumvalstis iejaukties

«Nacisti atkal maršē Eiropā. Īstie nacisti. Vecie, jaunie, lepni nesot savas bēdīgi slavenās formas un karogus,» komentārā portālā raksta Brodskis, kas nesen Maskavā piedalījies tā dēvēto antifašistu konferencē, kurā, kā viņš raksta vienā no saviem blogiem, esot īpaša uzmanība pievērsta «galēji, galēji labējo kustību pieaugumam dažās Baltijas kaimiņvalstīs».

Pēc viņa novērtējuma, «daudzās Austrumeiropas valstīs parādījušās neskaitāmas politiskās partijas un sabiedriskās kustības, kas atbalsta bijušos un mūsdienu nacistus un nacistu idejas».

Latvijā pieminētā leģionāru diena «ir sliktākā šīs tendences parādīšanās uz pasaules skatuves.

Kopš deviņdesmito gadu vidus Latvijā tiek rīkotas aizvien plašākas svinības par godu latviešiem, kas dienēja Vācijas «Waffen-SS» leģionos. Starp viņu aktivitātēm bija karošana pret Sarkano armiju, pēdējās kaujas Berlīnē, un daļa no viņiem arī iesaistījās geto likvidēšanā un ebreju nogalināšanā Austrumeiropā,» raksta Brodskis.

Komentētājs aicina Rietumvalstu valdības iejaukties un nosodīt šos «Hitlera atdzimšanas centienus», kā arī pauž satraukumu par ASV intereses trūkumu šajā jautājumā, norādot, ka Valsts departamentam vajadzētu vadīt centienus «atjaunot morālo un politisko vienotību, kas sakāva Hitleru».

Tiesa atļauj 16. marta pasākumus

Kā ziņots, lai izvairītos no iespējamām provokācijām un sabiedriskās drošības apdraudējuma, Rīgas dome 6.martā nolēma aizliegt visus 16.martā plānotos pasākumus gan tiem, kuri šajā datumā publiski vēlas godināt latviešu leģionārus, gan arī viņu pretiniekiem.

Pašvaldības aizliegumu rīkot 16.marta pasākumus apstrīdēja Uldis Freimanis un «Apvienība pret nacismu». Abu šo organizāciju pieteikumi tiesā apmierināti un pasākumi atļauti.

«Daugavas Vanagu Latvijā» Limbažu nodaļas lūgumu atcelt Rīgas domes aizliegumu rīkot latviešu leģionāru piemiņas pasākumus 16.martā Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu nams skatīs ceturtdien, 15.martā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu