Ziemeļkoreja negaidīti uzaicina ANO inspektorus (27)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ziemeļkoreja pirmdienas vakarā uzaicināja ANO Starptautiskās atomenerģētikas aģentūras (IAEA) inspektorus apmeklēt šo valsti un novērot tās divpusējo vienošanos ar ASV par pārtikas palīdzību, kā arī uzstāja, ka šī vienošanās vēl ir spēkā, par spīti Ziemeļkorejas paziņojumam par aprīlī gaidāmo satelīta palaišanu.

«Satelīta palaišana ir viena lieta, bet Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas un ASV vienošanās - cita,» Pekinā sacīja Ziemeļkorejas kodolsarunu delegācijas vadītājs Ri Jongho.

Ri paziņoja reportieriem, ka Ziemeļkoreja pilnībā īstenos vienošanos ar ASV. «Lai īstenotu šo vienošanos, mēs esam nosūtījuši uzaicinājuma vēstuli IAEA nosūtīt inspektorus uz mūsu valsti,» sacīja Ri.

Iesaldē kodolprogrammu apmaiņā pret pārtiku

Ziemeļkoreja 29.februārī paziņoja, ka ir piekritusi iesaldēt kodolizmēģinājumus, raķešu izmēģinājumus un urāna bagātināšanas programmu apmaiņā pret ASV pārtikas palīdzību. Vašingtona apsolījusi pārtikas palīdzību 240 000 tonnu apmērā, kā arī varētu sniegt vēl papildu pārtikas palīdzību. Moratorija attiecībā uz urāna bagātināšanas programmu ievērošanas uzraudzību īstenos IAEA.

Ziemeļkoreja piektdien paziņoja, ka plāno aprīlī palaist raķeti, kas ievirzītu orbītā Zemes novērošanas satelītu, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus. Palaist raķeti paredzēts laikā no 12. līdz 16. aprīlim, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī.

ASV brīdina vienošanos atcelt

ASV piektdien brīdināja, ka var nepiešķirt pārtikas palīdzību Ziemeļkorejai, ja tā īstenos solījumu nākammēnes palaist satelītu, kura nogādāšanai kosmosā tā gatavojas izmantot tāldarbības raķeti.

«Ja notiks [satelīta palaišana], tas acīmredzami radīs spriedzi, un tas padarīs jebkāda veida vienošanās par pārtikas palīdzību īstenošanu visai sarežģītu,» sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda. «Ir ļoti grūti iedomāties, kā mēs varētu virzīties uz priekšu ar režīmu, kura vārdam mēs nevaram ticēt un kurš kliedzoši pārkāpis starptautiskās saistības,» piebilda Nulenda.

Atteikties no nodoma palaist satelītu Ziemeļkoreju piektdien aicināja arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Ziemeļkoreja: ārvalstis mēģina ierobežot mūsu suverenitāti

Ziemeļkoreja svētdien noraidīja starptautiskos protestus pret tās plānu palaist satelītu un nosauca tos par mēģinājumu ierobežot valsts suverenitāti.

Dienvidkoreja pirmdien apsūdzēja Ziemeļkoreju, ka tā mēģina izstrādāt liela darbības rādiusa kodolraķeti un tādēļ plāno aprīlī palaist satelītu, izmantojot tāldarbības raķeti.

Totalitārā režīma pārvaldītajā Ziemeļkorejā ir pārtikas deficīts.

Ziemeļkoreja veica pirmo kodolizmēģinājumu 2006.gada oktobrī trīs mēnešus pēc tāldarbības raķetes palaišanas.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu