Lielbritānijā plāno noteikt minimālo alkohola cenu (35)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas valdība plāno noteikt minimālo alkohola vienības tirdzniecības cenu Anglijā un Velsā, lai ierobežotu bēdīgi slaveno iedzeršanas kultūru, kas bieži vien beidzas ar sociāli nelabvēlīgu uzvedību.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons piektdien paziņoja, ka minimālā cena varētu būt apmēram 40 pensi (34 santīmi) par 10 mililitru alkoholiskā dzēriena vienību un ar to būtu pietiekami, lai apturētu «vardarbības postu», ko rada huligāniski noskaņotie dzīrotāji pilsētu centros. Tāpat minimālās alkohola cenas noteikšana palīdzētu samazināt ar pārmērīgu alkohola lietošanu saistīto nāves gadījumu skaitu, norādīja Lielbritānijas premjerministrs.

Grib aizliegt atlaides par pirkumiem vairumā

«Noziedzība un vardarbība, ko tas rada, izšķiež resursus mūsu slimnīcās, raisa kautiņus mūsu ielās un sēj bailes mūsu sabiedrībā,» skaidroja Kamerons, piebilstot, ka valdība plāno aizliegt lielveikaliem rīkot akcijas, kad atlaide tiek piešķirta par alkohola pirkšanu vairumā, kā arī noteikt «vēlo nakts stundu nodevu», ko maksātu bāri un naktsklubi, tādējādi palīdzot segt policijas patrulēšanas izmaksas.

Cenas varētu teju dubultoties

Analītiķi aprēķinājuši, ka 20 skārdeņu gaišā alus iepakojums, kas pašlaik lielveikalos maksā desmit mārciņas (8,40 lati), pēc minimālās alkohola vienības cenas noteikšanas maksās 17,60 mārciņas (14,80 lati), savukārt sidra bundžiņa, kas tagad veikalos maksā 87 pensus (73 santīmi), pēc grozījumu stāšanās spēkā varētu sadārdzināties līdz 1,60 mārciņām (1,3 lati).

Pagaidām vēl tiek lemts par to, kāda tieši varētu būt minimālā alkohola vienības cena.

Minimālās alkohola cenas noteikšanu apsver arī Skotija.

Aplēses liecina, ka pārmērīga alkohola lietošana Lielbritānijas Nacionālajam veselības dienestam ik gadu izmaksā 2,7 miljardus sterliņu mārciņu (2,3 miljardi latu), bet Iekšlietu ministrija norādījusi, ka ministrijas institūcijām pārmērīgas alkohola lietošanas izraisītu nekārtību novēršana ik gadu prasa 21 miljardu mārciņu (17,7 miljardi latu).

Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja parlamentam norādīja, ka nedaudz mazāk kā puse no visiem noziegumiem tiek pastrādāti alkohola reibumā.

Grib novērst nekārtības ielās

Valdība arī cer, ka minimālās alkohola vienības cenas noteikšana palīdzēs izvairīties no situācijas, kad briti iegādājas veikalos lētāku alkoholu nekā tas ir nakts izklaides vietās, mājās piedzeras, bet, dodoties uz izklaides vietu, rada nekārtības ielās.

Pret valdības ieceri asi iebilst mazumtirgotāji un alkohola ražotāji, sakot, ka tādējādi tiks sodīti arī tie, kas alkoholu lieto atbildīgi, jo nav pierādīta saistība starp alkohola cenu, patēriņu un bezatbildīgu alkohola lietošanu.

Izklaides vietās cenas nemainīšoties

Kamerons norādīja, ka nakts izklaides vietas no jaunās kārtības necietīs, jo tur pārdotā alkohola vienības cena jau tagad ir augstāka par iecerēto minimālo cenu.

2010.gada «Eurobarometer» pētījuma rezultāti liecina, ka briti nav regulārākie dzērāji Eiropas Savienības 27 valstu vidū, bet viņi vienas iedzeršanas laikā izdzer vairāk nekā jebkuras citas ES dalībvalsts iedzīvotāji.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu