ASV aptur palīdzības piegādes Ziemeļkorejai (39)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV ir apturējušas pārtikas palīdzības piegādes Ziemeļkorejai, jo Phenjana lauzusi doto solījumu atturēties no raķešu palaišanas, trešdien paziņoja Pentagona amatpersona.

ASV jau iepriekš brīdinājušas, ka jebkāda raķetes palaišana apdraudētu palīdzības sniegšanu, bet tagad Vašingtonas nostāja kļuvusi vēl skarbāka.

Ziemeļkorejas nākamajā mēnesī plānotā raķetes palaišana atspoguļo viņu nevēlēšanos ievērot starptautiskās saistības, «un tādēļ mēs esam bijuši spiesti apturēt mūsu aktivitātes pārtikas palīdzības piegādē Ziemeļkorejai», uzrunājot likumdevējus, paziņoja aizsardzības ministra palīgs Āzijas un Klusā okeāna reģiona jautājumos Pīters Levojs.

Ņemot vērā Ziemeļkorejas uzvedību, ASV nav ticības, ka palīdzība nokļūst pie bada nomocītās tautas, nevis režīma sabiedrotajiem, viņš piebilda.

Saskaņā ar pagājušajā mēnesī panākto vienošanos Ziemeļkoreja piekrita daļēji iesaldēt savas kodolaktivitātes un neveikt raķešu izmēģinājumus, apmaiņā pret to saņemot pārtiku no ASV.

Kā jau vēstīts, Ziemeļkoreja paredzējusi palaist raķeti no 12. līdz 16.aprīlim, atzīmējot Ziemeļkorejas dibinātāja Kima Irsena 100.dzimšanas dienu.

Atbilstoši Phenjanas versijai tāla darbības rādiusa raķete transportēs satelītu. Savukārt Vašingtona un kaimiņvalstis uzskata, ka līdz ar raķetes izmēģinājumu tiks pārkāptas ANO rezolūcijas.

«Šī plānotā [raķetes] palaišana ir augstākā mērā provokatīva, jo skaidri parāda Ziemeļkorejas vēlmi pārbaudīt un paplašināt savas tāla darbības rādiusa raķetes iespējas,» norādīja Levojs.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu