«Titānika» vraks nonāks UNESCO aizsardzībā (14)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atlantijas okeāna dzelmē jau simts gadu gulošais kuģa «Titāniks» vraks šomēnes tiks iekļauts to objektu sarakstā, uz kuriem tiek attiecināta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) aizsardzība, ceturtdien paziņoja organizācija.

Britu kuģis nogrima starptautiskajos ūdeņos, tādēļ tas neatrodas nevienas valsts aizsardzībā, bet, kad vraks dzelmē ir pavadījis gadsimtu, uz to sāk attiecināt 2009.gadā pieņemto ANO Konvenciju par zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību.

«Tagad konvencijas dalībvalstis varēs par pretlikumīgu pasludināt vraka atrašanās vietā atrasto priekšmetu iznīcināšanu, izlaupīšanu, pārdošanu,» pavēstīja UNESCO savā galvenajā mītnē Parīzē.

«Tās var veikt visus nepieciešamos pasākumus savu pilnvaru robežās, lai aizsargātu vraku un nodrošinātu, ka cilvēku mirstīgajām atliekām tiek izrādīta pienācīga cieņa,» paskaidroja organizācija.

Pasažieru kuģis «Titāniks» ar vairāk nekā 2220 pasažieriem un apkalpes locekļiem 1912.gada 10. aprīlī devās savā pirmajā un pēdējā braucienā no Anglijas dienvidu ostas Sauthemptonas uz Ņujorku. Tomēr 15. aprīlī pēc sadursmes ar aisbergu tas nogrima Ziemeļatlantijas dzelmē, līdzi paņemot vairāk nekā 1500 cilvēku dzīvību.

Tā joprojām ir viena no traģiskākajām mierlaika kuģniecības katastrofām, kuras simtgades piemiņai tiek rīkoti vairāki pasākumi Lielbritānijā, ASV un citviet pasaulē.

Vraks no jauna tika atrasts 1985.gadā, pateicoties uzlabotajām zemūdeņu tehnoloģijām, un kopš tā laika ir atrasti vairāki vēstures artefakti.

«»Titānika« nogrimšana ir iesakņojusies cilvēces atmiņā, un esmu priecīga, ka šo vietu tagad varēs aizsargāt saskaņā ar UNESCO konvenciju,» paziņoja UNESCO ģenerāldirektore Irina Bokova.

«Tomēr ir tūkstošiem citu kuģu vraku, ko arī vajadzētu aizsargāt. Tie visi ir arheoloģiskas vietas ar zinātnes un vēsturisku vērtību. Arī tie ir atmiņas par cilvēces traģēdijām, pret ko jāizturas ar cieņu,» viņa norādīja.

«Mēs neizturamies ar toleranci pret kultūras vietu izlaupīšanu uz zemes, un tāpat ir jābūt arī attiecībā pret mūsu mantojumu, kas ir nogrimis dzelmē,» viņa teica, aicinot nirējus neizmest ekipējumu un neizvietot piemiņas plāksnītes «Titānika» vraka atrašanās vietā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu