Annans: pamiers Sīrijā tiek ievērots (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pamiers Sīrijā tiek ievērots, ceturtdien paziņoja ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans. «Pēc visa spriežot, Sīrija piedzīvo retu miera mirkli,» teikts Annana izplatītajā paziņojumā.

«Mani iedrošina ziņojumi, ka situācija Sīrijā ir relatīvi mierīga un ka karadarbības pārtraukums turpinās,» sacīts paziņojumā.

Tomēr ANO un Arābu līgas sūtnis uzsvēra, ka ir pilnībā jāizpilda miera plāns.

«Visām pusēm ir pienākums īstenot sešu punktu plānu. Tas ietver gan plāna militāro daļu, gan apņemšanos pāriet pie politiskā procesa,» piebildis Annans. Otrdien Annans par situāciju informēja ANO Drošības padomi.

Ceturtdien Sīrijā valda pamiers pēc tam, kad Damaska paziņoja, ka rītausmā pārtrauks militāru darbību pret nemierniekiem, piekrītot ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana piedāvātajam miera plānam, kas paredzēja, ka otrdien Sīrijas valdībai bija jāizved savi spēki no pilsētām un līdz ceturtdienas pulksten sešiem no rīta pēc vietējā laika pilnībā jāpārtrauc bruņota vardarbība.

Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems otrdien paziņoja, ka Sīrija ir sākusi izvest savus bruņotos spēkus no pilsētām saskaņā ar Annana miera plānu.

Sīrija svētdien paziņoja, ka izvedīs bruņotos spēkus no pilsētām tikai tad, ja saņems rakstveida garantijas no Annana, ka opozīcijas kaujinieki noliks ieročus un Katara, Saūda Arābija un Turcija pārtrauks finansēt opozīciju.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija» datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Asada režīms apgalvo, ka nemierus izraisījuši «ārvalstu teroristi» un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu