Ziemeļkorejas palaistā raķete iekrīt jūrā (62)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ziemeļkoreja piektdien palaida tāldarbības raķeti, taču tā sadalījās vairākās daļās un iekrita Dzeltenajā jūrā Dienvidkorejas piekrastē, un ASV un vairākas Āzijas valstis nosodīja šo raķetes startu kā reģiona drošību apdraudošu «provokatīvu» aktu, ziņoja Dienvidkorejas aģentūra «Yonhap».

Raķetes atlūzas iekritušas jūrā 190 līdz 200 kilometru uz rietumiem no Kunsanas ostas valsts ziemeļrietumos, aģentūrai «Yonhap» paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija. Raķete atradās gaisā apmēram vienu vai divas minūtes, pirms tā eksplodēja.

Ziemeļkoreja 16.martā paziņoja, ka plāno laikā no 12. līdz 16. aprīlim palaist tāldarbības raķeti, kas ievirzīs orbītā Zemes novērošanas satelītu. Palaist šo raķeti bija paredzēts, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus.

Citas valstis neapmierinātas

Dienvidkoreja 19.martā apsūdzēja Ziemeļkoreju, ka tā mēģina izstrādāt liela darbības rādiusa kodolraķeti un tādēļ plāno aprīlī palaist satelītu, izmantojot tāldarbības raķeti. Ziemeļkoreja veica pirmo kodolizmēģinājumu 2006.gada oktobrī trīs mēnešus pēc tāldarbības raķetes palaišanas.

Arī ASV uzskatīja šo startu par maskētu raķetes izmēģinājumu.

Meklē neveiksmes cēloni

Ziemeļkorejas oficiālie mediji atzina, ka raķete nav iegājusi orbītā, un īsā paziņojumā piebilda, ka «zinātnieki, tehniķi un eksperti tagad izmeklē neveiksmes cēloni».

«Ziemeļkoreja tikai tālāk izolē sevi, iesaistoties provokatīvos aktos, un šķērdē naudu par ieročiem un propagandas demonstrējumiem, kamēr Ziemeļkorejas tauta cieš badu,» sacīja Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs.

Rūpīgi vēro

«Mēs rūpīgi vērojam, vai Ziemeļkoreja neveiks tālākus provokatīvus aktus, tādus kā raķešu izmēģinājumi un kodolizmēģinājums,» paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Dienvidkorejas ārlietu ministrs Kims Sunghvans paziņoja, ka Ziemeļkoreja ar savu rīcību skaidri pārkāpusi ANO rezolūciju, kas aizliedz jebkādu Ziemeļkorejas raķešu startu, kurā izmantota ballistisko raķešu tehnoloģija. Viņš raksturoja Ziemeļkorejas raķetes startu kā «provokatīvu aktu, kas apdraud mieru un drošību».

Arī Japānas valdība nosodīja šo raķetes palaišanu. «Pat ja tā bija neveiksmīga, tā ir smaga provokācija mūsu valstij un citām valstīm un ANO Drošības padomes rezolūciju pārkāpums,» sacīja Japānas ministru kabineta galvenais sekretārs.

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu