Krievija iebilst, ANO nepieņem rezolūciju par Sīriju (25)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijā pretvaldības demonstrācijās piektdien nogalināti seši cilvēki, savukārt piektdien paredzētais ANO Drošības padomes (DP) balsojums par rezolūciju, kas paredz novērotāju nosūtīšanu uz Sīriju, Krievijas iebildumu dēļ atlikts līdz sestdienai.

Gan ASV, Liebritānijas un Francijas izstrādātais rezolūcijas projekts, kura pārstrādāts variants tika iesniegts piektdienas vakarā, gan Krievijas iesniegtais rezolūcijas projekts, paredz nosūtīt uz Sīriju 30 neapbruņotus novērotājus, un, ja kopš ceturtdienas spēkā esošais pamiers turpinātos, to skaits tiktu palielināts līdz 250.

Rietumvalstu izstrādātajā rezolūcijas projektā teikts, ka novērotajiem ir jānodrošina netraucēta piekļuve, lai viņi varētu pārbaudīt pamiera ievērošanu, kā arī Sīrijas prezidentam Bašaran al Asadam ir jāievēro visi ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plāna nosacījumi, un tie arī paredz karaspēka izvešanu no pilsētām, kas nav izdarīts. Savukārt Krievija iebilst pret abu šo jautājumu pieminēšanu rezolūcijā. Iepriekš Krievija un Ķīna divas reizes, izmantojot veto tiesības, ir bloķējušas ANO DP rezolūciju par Sīriju pieņemšanu.

Piektdien daudzviet Sīrijā tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijās pret valdošo režīmu, un drošības spēki pret protestētajiem vērsās ar stekiem un asaru gāzi, bet vairākās vietās atklāja uguni, nogalinot sešus cilvēkus, informēja nevalstiskā organizācija «Sīrijas Ciļvēktiesību observatorija» Londonā.

Sīrijas opozīciju apvienojošās Sīrijas Nacionālās padomes prezidents Burhans Galiuns ceturtdien dažas stundas pēc pamiera stāšanās spēkā aicināja «cilvēkus iziet demonstrācijās un izpausties, jo tiesības pulcēties demonstrācijās ir viens no galvenajiem punktiem» Annana miera plānā. Savukārt Sīrijas Iekšlietu ministrija uzsvēra, ka demonstrāciju organizatoriem ir jāsaņem atļauja to darīt, jo to paredz jaunā konstitūcija, kas tika apstiprināta februārī referendumā.

Kopš ceturtdien Sīrijā valda pamiers pēc tam, kad Damaska paziņoja, ka ceturtdienas rītausmā pārtrauc militāru darbību pret nemierniekiem, piekrītot ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana piedāvātajam miera plānam, kas paredzēja, ka otrdien Sīrijas valdībai bija jāizved savi spēki no pilsētām un līdz ceturtdienas pulksten sešiem no rīta pēc vietējā laika pilnībā jāpārtrauc bruņota vardarbība.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija» datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Asada režīms apgalvo, ka nemierus izraisījuši «ārvalstu teroristi» un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu