ANO apstiprina rezolūciju par novērotāju nosūtīšanu uz Sīriju (59)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Drošības padome sestdien vienbalsīgi atbalstīja rezolūciju, kas ļauj uz Sīriju nosūtīt uguns pārtraukšanas novērotāju misiju. Saskaņā ar apstiprināto 2042. rezolūciju uz Sīriju tuvāko dienu laikā dosies pirmie 30 neapbruņotie militārie novērotāji.

Papildināta visa ziņa

Lai nosūtītu novērotāju misiju pilnā sastāvā, kurā būtu 250 eksperti, ANO Drošības padomei būs jābalso par jaunu rezolūciju.

Sestdien pieņemtajā rezolūcijā ir «nosodīti Sīrijas varas iestāžu pastrādātie plašie cilvēktiesību pārkāpumi, kā arī jebkādi bruņoto grupu pastrādātie cilvēktiesību pārkāpumi, atgādinot, ka atbildīgie ir jāsauc pie atbildības».

Rezolūcijā pausts aicinājums «visām pusēm, tostarp opozīcijai, nekavējoties pārtraukt jebkādu bruņotu vardarbību jebkādās formās». Vēl rezolūcijā teikts, ka DP «izvērtēs šīs rezolūcijas īstenošanu un nepieciešamības gadījumā lems par turpmākiem pasākumiem».

Šo rezolūciju DP bija paredzēts pieņemt jau piektdien, taču Krievijas iebildumu dēļ tas tika atlikts līdz sestdienai. Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins paziņoja, ka kopš piektdienas rezolūcijas tekstā ir veiktas «būtiskas izmaiņas», lai padarītu to «līdzsvarotāku». Krievija un Ķīna divas reizes, izmantojot veto tiesības, ir bloķējušas ANO DP rezolūciju par Sīriju pieņemšanu.

Pārkāpjot pamieru, Sīrijas spēki apšauda Homsu

Pārkāpjot pamieru, Sīrijas bruņotie spēki sestdien ar artilēriju apšaudījuši divus valsts trešās lielākās pilsētas Homsas rajonus, ievainojot vairākus cilvēkus, paziņoja Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija».

Apšaudīti Homsas rajoni Džuratalšaja un Karabisa. Pēc vietējo iedzīvotāju stāstītā, apšaude ilgusi visu nakti un turpinājusies no rīta.

Kopš ceturtdienas Sīrijā ir spēkā pamiers pēc tam, kad Damaska paziņoja, ka ceturtdienas rītausmā pārtrauc militāru darbību pret nemierniekiem, piekrītot ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana piedāvātajam miera plānam, kas paredzēja, ka otrdien Sīrijas valdībai bija jāizved savi spēki no pilsētām un līdz ceturtdienas pulksten sešiem no rīta pēc vietējā laika pilnībā jāpārtrauc bruņota vardarbība.

Ceturtdienas vakarā un piektdien daudzviet Sīrijā tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijās pret valdošo režīmu, un drošības spēki pret protestētājiem vērsās ar stekiem un asaru gāzi, bet vairākās vietās atklāja uguni, informēja Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija». Sīrijas armija ar artilēriju apšaudīja divus Homsas pilsētas rajonus.

Pavisam Sīrijā kopš ceturtdienas nogalināti 13 cilvēki, informēja cilvēktiesību aktīvisti.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija» datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Asada režīms apgalvo, ka nemierus izraisījuši «ārvalstu teroristi» un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu