Obama rūpīgi izmeklēs slepenā dienesta «prostitūtu lietu» (11)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka Slepenais dienests rūpīgi izmeklēs ziņas, ka aģenti, kuru uzdevums bija viņu apsargāt vizītes Kolumbijā laikā, izklaidējās ar prostitūtām, atzīstot, ka būs «ļoti sarūgtināts», ja aizdomas apstiprināsies.

Obama, kas piedalījās trīs dienu Amerikas valstu samitā, svētdien teica, ka, atrodoties ārvalstīs, gaida no pavadošajiem aģentiem un militārpersonām «vislielāko cienīgumu un krietnumu».

«Ir skaidrs, ka izskanējusī informācija neatbilst šiem standartiem,» ASV prezidents teica preses konferencē Kolumbijas kūrortā Kartahenā.

«Ja daļa no šīm medijos izskanējušajām aizdomām apstiprināsies, es, protams, būšu ļoti sarūgtināts,» atzina Obama.

Skandāls aizēnoja ASV sabiedrotās Kolumbijas rīkoto samitu,

kā arī aptumšoja līdz šim labo Slepenā dienesta tēlu.

Atstādināti 11 aģenti

Slepenais dienests atstādināja no ieņemamā amata 11 aģentus, bet ASV armija atsauca piecus dienējošos pēc tam, kad izplatījās informācija par incidentu vēl pirms ASV prezidenta ierašanās Kartahenā.

Avots vietējā policijā paziņoja, ka ASV aģenti un militārpersonas aizveda vairākas prostitūtas uz viesnīcu, kur netālu vizītes laikā vajadzēja uzturēties arī Obamam, un vismaz viens no Obamas drošības komandas pārstāvjiem,

izmantojot savu dienesta nozīmi, pieprasīja viesnīcas darbiniekiem iedot viņam numuriņu, kur palikt ar sievieti.

Savukārt avots ASV informēja, ka daži aģenti bārā iepazinās ar sievietēm, kas pēcāk viesnīcā pieprasīja vīriešiem naudu.

Prostitūta sūdzas policijā par nemaksāšanu

Bijušais laikraksta «Washington Post» reportieris un grāmatas par Slepeno dienestu autors Ronalds Keslers raidsabiedrībai CNN teica, ka skandāls izcēlās, kad aģents «nesamaksāja vienai no prostitūtām un viņa sūdzējās policijā».

Prostitūcija Kolumbijā ir atļauta īpašās vietās, bet tā plaši tiek praktizēta arī ārpus oficiāli atļautajām vietām un īpašas sankcijas par to netiek piemērotas.

Izmeklēs arī senākas lietas

Gaidāms, ka Slepenais dienests veiks izmeklēšanu ne vien par šo incidentu, bet arī par tamlīdzīgiem incidentiem jau agrāk.

Obama savu komentāru par notikušo solīja sniegt pēc izmeklēšanas beigām.

Slepenais dienests tika izveidots 1865.gadā, lai cīnītos pret naudas viltošanu, bet tā loma tika paplašināta līdz ASV prezidenta apsargāšanai 1901.gadā pēc prezidenta Viljama Makinlija nogalināšanas, bet pēc ASV prezidenta Džona Kenedija brāļa, senatora un ģenerālprokurora Roberta Kenedija slepkavības 1986.gadā Slepenais dienests sāka gādāt arī par prezidenta amata kandidātu drošību. Dienests gādā arī par prezidenta ģimenes, augsta ranga valdības amatpersonu un Vašingtonas diplomātisko misiju pārstāvju drošību.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu