Beigusies Breivīka tiesas pirmā diena; pasludina pārtraukumu (140)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģijā pirmdien sākusies ilgi gaidītā tiesas prāva, kurā uz apsūdzēto sola sēdies traģiskā slaktiņa sarīkotājs Anderss Bērings-Breivīks, kurš pērn jūlijā divos uzbrukumos noslepkavoja 77 cilvēkus. Ierodoties tiesas namā, Bērings-Breivīks salutēja, izstiepjot gaisā roku ar dūrē sakļautu plaukstu.

Breivīks esot aizsargājies; tiesā apraudas

1500 lappušu garajā manifestā, ko Bērings-Breivīks publiskoja internetā īsi pirms uzbrukumu īstenošanas, viņš paskaidrojis, ka šis galēji labējo izmantotais salutēšanas veids "simbolizē spēku, godu un nepakļaušanos Eiropas marksistiskajiem tirāniem".

Tiesas sēdi atklāja Oslo apgabala tiesas tiesnese Vehe Elizabete Arncena. Bērings-Breivīks tiesai stādījās priekšā kā rakstnieks un paziņoja, ka neatzīst Norvēģijas tiesas leģitimitāti.

Pēc apsūdzību nolasīšanas, kas aizņēma vairāk nekā stundu, prokurorei Ingai Bejerei Engai uzskaitot visu 77 nogalināto cilvēku vārdus, Bērings-Breivīks paziņoja, ka nav vainīgs. Viņš paziņoja, ka atzīst pastrādāto rīcību, bet neesot vainīgs un darījis to pašaizsardzības nolūkos.

Apsūdzību nolasīšanas laikā Bērings-Breivīks neizrādīja emocijas, bet apraudājās, kad tiesas zālē tika demonstrēts 12 minūšu garais videomateriāls, kuru viņš ievietoja internetā uzbrukumu dienā.

Kamēr filma tika demonstrēta uz lielā ekrāna, apsūdzētā seja nosarka un viņš bija spiests noraust asaras.

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Tajā dzīvību zaudēja astoņi cilvēki, bet vēl vairāk nekā 200 tika ievainoti. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Ģērbies policista uniformā, Bērings-Breivīks vairāk nekā stundas laikā nošāva 69 cilvēkus, galvenokārt pārbiedētus pusaudžus, kas centās paglābties aukstajā ezera ūdenī. Vēl 67 cilvēki tika ievainoti.

Pats Bērings-Breivīks sevi raksturojis kā krustnesi cīņā pret "musulmaņu invāziju" Eiropā un Norvēģijas centriski kreisās valdības atbalstīto multikulturālismu. Savu rīcību viņš nodēvējis par "nežēlīgu, taču nepieciešamu".

Kad tiesā tika nolasīti upuru vārdi, apsūdzētā seja bija akmenscieta, bet, kad prokurori atsauca atmiņā detaļas no Bēringa-Breivīka pagātnes, viņa sejā pavīdēja smaids.

Slaktiņā izdzīvojušie un upuru ģimenes locekļiem nešķiet, ka masu slepkavas raudāšana būtu nožēlas zīme.

"Man personīgi bija sajūta, ka viņš raudāja, būdams aizkustināts par to, ko viņš ir sasniedzis. Tā nebūt nebija nožēlas zīme," sacīja "22.jūlija atbalsta grupas" pārstāvis Džons Hjirre Lāšs Hestness.

Prokurors Sveins Holdens atskaņoja ārkārtas dienestu saņemtā telefonzvana ierakstu, kurā dzirdami jaunietes Renātes Tornesas saucieni pēc palīdzības, viņai fonā Ūteijas salā skanot šāvienu trokšņiem. "Brauciet ātri! Visu laiku notiek šaušana," dzirdami izmisīgi čuksti.

Viņa elpoja smagi, brīžiem knapi saprotami čukstot, ka šāvējs nāk viņas virzienā. Fonā bija dzirdams, kā šāvienu troksnis tuvojās. Viņa izdzīvoja.

Izdzīvojušo radinieki šausmās

Izdzīvojušie un upuru tuvinieki ar šausmām skatījās novērošanas kameru ierakstus, kuros redzams, kā cilvēki tuvojas Bēringa-Breivīka Oslo novietotajai automašīnai īsi pirms tās eksplozijas.

Tiesā tika atskaņoti arī policijā saņemtie Bēringa-Breivīka telefonzvana ieraksti. Slepkava lūdza likumsargus viņu arestēt.

"Es esmu pabeidzis savu operāciju un vēlos padoties," Bērings-Breivīks sacīja mierīgā, pieklājīgā balsī pēc tam, kad pirmā telefona saruna bija pārtrūkusi.

Līdz policija viņu arestēja, Bērings-Breivīks paspēja nogalināt vēl piecus cilvēkus.

"Apsūdzētais ir izdarījis tik smagus noziegumus, kādus mēs šajā valstī modernajā laikmetā neesam pieredzējuši," tiesā sacīja prokurore Enga.

"Viņš šāva uz cilvēkiem, kas bēga vai slēpās vai kurus viņš izvilināja laukā, sakot, ka viņš ir policists, sacīja Enga, norādot, ka vairums no 69 Ūteijas salā nogalinātajiem dzīvību zaudēja, saņemot lodi galvā.

No šaušanas upuriem 66 bija jaunāki par 20 gadiem, bet visjaunākais upuris tikko bija nosvinējis savu 14. dzimšanas dienu, norādīja prokurore.

Tiesā pārtraukums

Tiesā izsludināts pārtraukums līdz otrdienai, kad sāks liecināt Bērings-Breivīks.

Viņam draud 21 gads cietumā - turklāt šis soda mērs var tikt pagarināts bezgalīgi, kamēr vien viņš tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai. Viņam var arī tikt piespriesta ārstēšanās slēgta tipa psihiatriskajā slimnīcā, iespējams, uz mūžu.

Bērings-Breivīks vēlas, lai viņu tiesā garīgi veselu un pieskaitāmu, lai viņa rīcība un manifests netiktu uzskatīti par vājprātīgā trakošanu.

Prāvas gaitā "viņš ne tik vien aizstāvēs [savus soļus], bet arī paudīs žēlumu, man šķiet, tālāk neejot", sacīja masu slepkavas advokāts Geirs Lipesta.

Pieciem tiesnešiem, jūlijā pasludinot spriedumu, būs jāpieņem lēmums, vai Bērings-Breivīks ir pieskaitāms un spēj uzņemties atbildību par saviem darbiem.

Komentāri (140)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu