Lepēna izsmej Sarkozī centienus piesaistīt viņas vēlētājus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna ceturtdien izsmēja pašreizējā prezidenta Nikolā Sarkozī pūliņus pirms 6.maijā gaidāmās prezidenta vēlēšanu otrās kārtas iemantot viņas vēlētāju atbalstu.

Lai gan Lepēna svētdien aizvadītajā vēlēšanu pirmajā kārtā nespēja nodrošināt iespēju par ievēlēšanu pacīnīties otrajā raundā, viņa saņēma 18% balsu.

Kā ceturtdien atzina pati politiķe, vēl līdz svētdienai Sarkozī un viņa «kliķe» uzbruka FN visās frontēs.

«Mēs bijām ksenofobi, antisemīti, rasisti (..),» sacīja Lepēna.

Kopš svētdienas Sarkozī aizvien aktīvāk pauž labējus uzskatus, solot «aizstāvēt franču dzīvesveidu», būtiski samazināt imigrācijas apmēru un gādāt par valsts robežu drošību.

Taču trešdien Sarkozī uzsvēra, ka negrasās slēgt vienošanos ar FN, un solīja, ka viņa pārvēlēšanas gadījumā FN ministru posteņi netiks piešķirti.

Tikmēr Sarkozī sāncensis otrajā raundā sociālistu kandidāts Fransuā Olands uzskata, ka pašreizējais Elizejas pils saimnieks cīņā par galēji labējo atbalstītāju balsīm aizgājis pārāk tālu.

Šādam uzskatam piekrīt arī laikraksts «Le Monde», kas ceturtdien norāda - kopš svētdienas «prezidents pārkāpis līniju starp saprašanu un kompromisu».

Sarkozī ir «pārņēmis Lepēnas kundzes valodu, retoriku un idejas - jeb drīzāk apsēstības,» secina izdevums.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairums galēji labējo atbalstītāju priekšroku dod Sarkozī, taču līdz pat ceturtajai daļai šo vēlētāju varētu atbalstīt Olandu.

Pati Lepēna solījusi savu viedokli par piemērotāko prezidenta amata kandidātu izpaust 1.maijā, taču analītiķi šaubās, vai viņa izteiks atbalstu kādam no pretendentiem.

Aptaujas liecina, ka vēlēšanu otrajā raundā uzvarētāja laurus ar 54% plūks Olands, bet Sarkozī saņems 46% balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu