Ziemeļīrijā detonē divas bīstamas bumbas (6)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divas, iespējams, Īrijas nacionālistu uzstādītas bumbas, no kurām vienā bija pietiekami sprāgstvielu, lai nogalinātu ikvienu 50 metru rādiusā, sestdien detonētas Ziemeļīrijā, paziņoja policija.

Pamestā automašīnā Ņūrijas pilsētā bija ievietota 270 kilogramus smaga bumba, kas bija apmēram tikpat liela, kā Ziemeļīrijas Tironas grāfistes pilsētā Omā 1998.gadā notikušajā traģiskajā bumbas sprādzienā, kurā tika nogalināti 29 un ievainoti 200 cilvēki.

Policija par bumbas uzstādīšanu vainoja nacionālistu grupas, kas iebilst pret 1998.gadā noslēgto miera plānu, norādot, ka bumba bija pilnībā sagatavota eksplozijai, kas varētu iznīcināt apkārtni 50 metru rādiusā.

«Ikviens 50 metru rādiusā no spridzekļa ietu bojā, bet ikviens 100 metru rādiusā tiktu nopietni ievainots,» preses konferencē paziņoja apriņķa policijas vadītājs superintendants Alasdērs Robinsons.

«Tā bija ļoti spēcīga ierīce. Ja tā būtu eksplodējusi, tā radītu iznīcību,» viņš piebilda.

Armija sestdien detonēja arī zem kādas automašīnas Belfāstā ievietotu bumbu. 80 cilvēki uz piecām stundām tika evakuēti no savām mājām. Pagaidām netiek apstiprināts, cik tā bija liela.

Policija sākusi izmeklēšanu arī par disidentiskām darbībām galvenokārt katoļu apdzīvotajā Ardoinas rajonā Belfāstas ziemeļos, kur atrasti ieroči un munīcija.

Armijas bumbu neitralizēšanas vienības līdzīgu bumbu detonēja Ņūrijā pērn apmēram šajā pašā laikā. Vēl viena bīstama bumba šomēnes tika atrasta pie galvenā autoceļa, kas savieno Dublinu un Belfāstu.

Atbildību par 1998.gadā sarīkoto sprādzienu uzņēmās Ziemeļīrijas paramilitārais grupējums «Real IRA».

Ziemeļīrijas un Īrijas balsstiesīgie iedzīvotāji referendumā 1998.gadā pārliecinoši atbalstīja Ziemeļīrijas miera līgumu, saskaņā ar kuru vispārējās vēlēšanās tika ievēlēta. Ziemeļīrijas asambleja, kurā ir 108 deputāti. Asambleja izveido Ziemeļīrijas valdību. Ziemeļīrija ir autonomija Lielbritānijas sastāvā, taču arī Īrijas Republikai ir iespēja piedalīties lēmumu pieņemšanā. Tomēr Īrijai bija jāatsakās no konstitūcijā ietvertajām pretenzijām uz Ziemeļīriju

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu