Kubas aktieri ASV meklē politisko patvērumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Divi Kubas aktieri, kas pagājušajā nedēļā neieradās uz savu debiju Tribekas filmu festivālā Ņujorkā, pirmo reizi runājuši publiski un paziņojuši, ka meklē politisko patvērumu ASV.

Filmas «Una Noche» («Viena nakts») aktrise Anailina de la Rua de la Torre un aktieris Havjers Nuņess neieradās uz savu debiju Tribekas filmu festivālā pagājušajā ceturtdienā, radot baumas, ka viņi ir dezertējuši. Pirmizrādē Ņujorkā ieradās vien Darjels Arečada.

Havanas producents Sendijs Peress Agila laikrakstam «Los Angeles Times» pirmdien pavēstīja, ka pēdējo reizi redzējis abus 20 gadus vecos aktierus Maiami lidostā, kad viņi bija ceļā uz Ņujorku.

Intervijā Maiami bāzētajam televīzijas kanālam «America TeVe», kas raida spāņu valodā, abi aktieri stāstīja, ka aizbēguši Maiami lidostā un devušies pie aktrises tēvoča, kas dzīvo pilsētā.

«Mēs vēlējāmies palikt un tādējādi palīdzēt saviem vecākiem,» teica Nuņess, piebilstot, ka ASV abiem jau ilgu laiku bijusi sapņu zeme.

Pirms tam viņi februārī sešas dienas pavadīja Vācijā, kas abiem bija pirmais ārvalstu ceļojums. Viņi atgriezās Kubā un tikai tad, kad bija saņēmuši ielūgumu uz filmu festivālu Ņujorkā, sāka domāt par neatgriešanos dzimtenē.

«Ir grūti pamest ģimeni un draugus,» stāstīja de la Rua, kurai Havanā palika divas māsas un šķīrušies vecāki. «Tomēr tajā pašā laikā tas ir jādara, jo tādā veidā viņiem varu palīdzēt. Kubā nav nākotnes,» atzina jaunā aktrise.

Nuņess Kubā dzīvoja kopā ar māti un plāno palīdzēt viņai, kā to dara arī viņa vecākais brālis, kas uz Ekvadoru devās pirms dažiem gadiem un tagad strādā par oficiantu.

Ņujorkas Universitātes Filmu skolas absolventes Lūsijas Mulojas veidotā filma «Una Noche» ir stāsts par trīs Kubas pusaudžu bīstamo ceļu pa okeānu, mēģinot aizbēgt no nabadzības dzimtenē, lai sāktu jaunu dzīvi Maiami.

Abi aktieri stāstīja, ka uz provēm filmai devušies pirms pieciem gadiem. Tad sekojis divu gadu sagatavošanās posms. Filma saņēma vairākas balvas Tribekas filmu festivālā, tostarp labāko aktieru un labākā jaunā režisora nominācijās.

Ja jaunieši patvērumu ASV lūgs desmit dienu laikā, viņiem ir lielas izredzes to saņemt. Kopš 1966.gada Kubas pilsoņiem automātiski tiek izsniegta uzturēšanās atļauja ASV, ja viņiem izdodas nokļūt ASV no komunistu pārvaldītās salas. Ik gadu tūkstošiem Kubas iedzīvotāju sāk ceļu uz ASV, bieži vien bīstamos braucienos laiviņās pa ūdeņiem, kur mīt haizivis.

Kubas sportisti un mākslinieki jau agrāk ir dezertējuši, lai veidotu karjeru ārpus dzimtenes robežām.

2005.gadā Kubas baleta dejotājs Rolando Sarabija paslepus šķērsoja ASV robežu, bet 2008.gadā septiņi Kubas olimpiskās futbola komandas locekļi dezertēja Floridā pēc spēles ar ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu