Kā atšķiras Sarkozī un Olanda uzskati? (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā sacenšas līdzšinējais Elizejas pils saimnieks Nikolā Sarkozī un opozīcijā esošo sociālistu kandidāts Fransuā Olands.

Lai gan eirozonas parādu krīze abiem kandidātiem atstājusi maz manevra iespēju ekonomikas jautājumos, kas visvairāk satrauc vēlētāju prātus, kampaņa atsegusi zināmas atšķirības abu sāncenšu programmās.

Zemāk sniedzam īsu ieskatu abu kandidātu programmatiskajās nostādnēs.

Darbavietas

Bezdarba līmenis Francijā sasniedzis gandrīz desmit procentu robežu, un Starptautiskais valūtas fonds (SVF) prognozē, ka tas turpinās pieaugt. Arī aptaujas pastāvīgi liecina, ka nodarbinātība ir viens no svarīgākajiem jautājumiem vēlētāju acīs.

Olands sola pārtraukt Sarkozī ieviesto politiku, kas paredz aizstāt tikai pusi no pensijā aizejošajiem darbiniekiem sabiedriskajā sektorā, radīt 150 000 subsidētu darbavietu mācekļiem un ar darba devēju stimulēšanas pasākumiem nodrošināt 500 000 darbavietu gados vecajiem darbiniekiem.

Tikmēr Sarkozī piedāvā mazināt darbaspēka izmaksas, pazeminot darba devēju maksāto nodokļu daļu, to kompensējot ar pievienotās vērtības nodokļa celšanu, ieviest piecu procentu lielu mācekļu kvotu uzņēmumiem, kas nodarbina vismaz 250 cilvēkus, un izveidot apmācības programmas darba meklētājiem.

Nodokļi un budžets

Olands sola līdz 2017.gadam samazināt budžeta deficītu līdz nulles līmenim, kamēr Sarkozī pauž apņēmību to panākt līdz 2016.gadam.

Kamēr pašreizējais prezidents to cer nodrošināt, par 115 miljardiem eiro samazinot izdevumus, sociālistu kandidāts piedāvā tos francūžus, kas gadā pelna vairāk par 150 000 eiro, aplikt ar 45% lielu nodokli, bet tos, kas pelna vairāk par miljonu, - ar 75% lielu nodokli. Vienlaikus Olands vēlas paaugstināt mantošanas nodokļa likmi, ar kuru tiek aplikti lielie nekustamie īpašumi.

Savukārt Sarkozī ir apņēmies grozīt Francijas konstitūciju, tajā iekļaujot tā dēvēto «zelta likumu», kas uzliks par pienākumu valdībai uzturēt sabalansētu budžetu.

Tomēr abi kandidāti ir vienisprātis, ka nepieciešams ieviest nodokli, ar kuru tiek apliktas finanšu transakcijas.

Imigrācija

Olands sola, ka nelegāliem imigrantiem individuālā kārtībā tiks piedāvātas legalizācijas iespējas, jaunu imigrantu ieceļošanas regulācijai ieviest «objektīvus kritērijus» un atļaut ārvalstniekiem, kas nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņi, balsot municipālajās vēlēšanās.

Tikmēr Sarkozī vēlas noteikt ikgadēju imigrācijas kvotu, kas nepārsniegtu 100 000 ieceļotāju, panākt stingrāku ES ārējo robežu kontroli un Šengenas līguma pārskatīšanu.

Sociālie jautājumi, veselības aprūpe un izglītība

Olands sola legalizēt geju laulības un piešķirt viendzimuma pāriem adopcijas tiesības, pret ko iebilst Sarkozī, kurš tomēr ir gatavs uzlabot Francijā jau atļauto viendzimuma pāru civilo savienību nosacījumus.

Sociālistu kandidāts sola pieņemt darbā papildus 60 000 skolotāju, daļēji atcelt Sarkozī panākto pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 60 uz 62 gadiem, to kompensējot ar sociālā nodokļa paaugstināšanu par 0,1%.

Savukārt Sarkozī sola atļaut skolotājiem strādāt virsstundas un subsidēt auto vadīšanas kursus gados jauniem darba meklētājiem.

Ārpolitika

Olands paudis apņēmību panākt grozījumus Sarkozī noslēgtajā ES līgumā par fiskālo disciplīnu, iekļaujot tajā normas, kas priekšroku dotu ekonomikas izaugsmes stimulēšanai, nevis deficīta samazināšanai.

Sarkozī šos solījumus nosaucis par bezatbildīgiem un naiviem. No savas puses viņš vēlas panākt ES dalībvalstu vienošanos par Eiropā ražoto preču patēriņa veicināšanu, kas paredzētu, ka publiskajos iepirkumos priekšroka tiktu dota ES piegādātājiem.

Abi kandidāti sola izvest no Afganistānas tur šobrīd dislocēto 3400 vīru lielo militāro kontingentu. Kamēr Sarkozī apņēmies to izdarīt līdz 2013.gada beigām, Olands to vēlas paveikt jau šogad.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu