Francijā prezidenta vēlēšanu otrā kārta (37)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā sociālistu kandidātam Fransuā Olandam sacenšas ar līdzšinējo Elizejas pils saimnieku Nikolā Sarkozī.

Olands, kura pozīcijas nostiprinājis iepriekšējā ceturtdien izteiktais centristu kandidāta Fransuā Beirū atbalsts, piektdien, kampaņas pēdējā dienā, aicināja vēlētājus sagādāt viņam «pārliecinošu uzvaru», lai viņam būtu neapstrīdamas pilnvaras īstenot savu kreiso programmu un vērsties pret Eiropas Savienības (ES) uzspiestajiem taupības pasākumiem.

«Ja Francijas tauta vēlas izvēlēties, tai jādara tas nepārprotami, pārliecinoši, lai uzvarētājam ir iespējas un līdzekļi rīkoties,» uzsvēra Olands.

Tomēr Sarkozī, kurš kļuvis par pirmo pie varas esošo prezidentu, kas zaudējis pirmajā balsošanas kārtā, pretendējot uz savu pārvēlēšanu, piektdien uzsvēra, ka cīņa nebūt nav galā, un aicināja savus atbalstītājus aktīvi piedalīties balsošanā.

«Jūtu, ka otrajā kārtā būs ļoti liela aktivitāte un ka patiesībā mēs esam ļoti tuva līdzsvara situācijā. To izšķirs ļoti nedaudz [balsu],» intervijā radiostacijai «Europe 1» uzsvēra līdzšinējais prezidents.

«Tā nav vienkārši izvēle starp mani un Fransuā Olandu, bet par to, ko mēs vēlamies mūsu valstij nākamajos piecos gados,» norādīja Sarkozī.

Kreisie nav uzvarējuši ceturtdaļgadsimtu

Francijas kreisajiem nav izdevies uzvarēt prezidenta vēlēšanās ceturtdaļgadsimtu, taču lēnā ekonomikas izaugsme, augošais bezdarbs un ES pieprasītie taupības pasākumi nodrošinājuši sociālistiem atspēriena punktu.

Daudzus vēlētājus aizkaitinājis arī Sarkozī piekoptais ekstravagantais dzīves stils,

un tos uzrunājuši Olanda solījumi būt par «normālu prezidentu».

Vēlu ceturtdienas vakarā par savu atbalstu sociālistu kandidātam paziņoja Beirū, kas pirmajā vēlēšanu kārtā startēja kā centriskās Demokrātiskās kustības («MoDem») pārstāvis.

Lai gan viņš paudis šaubas par Olanda apņēmību samazināt budžeta deficītu, Beirū norādīja, ka Sarkozī novirzīšanās pa labi, cenšoties iegūt galēji labējās Nacionālās frontes (FN) vēlētāju atbalstu, likusi viņam vilties.

Beirū gan piebilda, ka tiem francūžiem, kas pirmajā kārtā balsoja par viņu, pašiem jālemj, kuru no abiem kandidātiem atbalstīt otrajā kārtā.

Sarkozī asi runā par imigrāciju

Pirms otrās vēlēšanu kārtas Sarkozī arvien biežāk piesauca «francūžu vērtību aizstāvību», imigrācijas ierobežošanu un Francijas robežu nostiprināšanu, tādējādi mēģinot pārliecināt tos 18% vēlētāju, kas pirmajā kārtā balsoja par FN līderi Marinu Lepēnu.

Priekšvēlēšanu kampaņa oficiāli noslēdzās piektdien pusnaktī, un kopš šī brīža jebkādas politiskas uzrunas un sabiedriskās domas aptauju rezultātu publicēšana ir aizliegta līdz svētdienas vakaram, kad tiks slēgti vēlēšanu iecirkņi.

Vēlēšanu iecirkņi svētdien durvis vērs plkst.9 pēc Latvijas laika, un balsošana ilgs līdz plkst.21 pēc Latvijas laika, kad arī sagaidāmi pirmo nobalsojušo aptauju rezultāti.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu