Francijā diskutē par neprecēto Francijas pirmo lēdiju (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas jaunievēlētais prezidents Fransuā Olands un viņa draudzene Valērija nonākuši diskusiju krustugunīs. Olands ir pirmais Francijas prezidents, kurš amatā stājies, neesot likumīgā laulībā, raksta ārvalstu prese.

Francijas pirmā lēdija Valērija Trīrveilere preses uzmanības lokā nonāca, kad Olands izšķīrās no savu četru bērnu mātes, politiķes Segolēnas Rojālas, ar kuru kopš viņš pavadīja 30 gadus.

Iesauka «rotveilers»

Kā norāda «Daily Mail», Trīveilere presē iemantojusi iesauku «rotveilers», kad iepļaukāja kādu žurnālistu par viņa izteikumiem, kurus viņa uzskatīja par šovinistiskiem.

Savukārt, kad pēc Olanda uzvaras vēlēšanās žurnāls «Paris Match» uz vāka publicēja viņas fotogrāfiju, zem kuras paraksts vēstīja: Olanda apburošais «aktīvs», viņa vietnē «Twitter» rakstīja: «Bravo Paris Match par tā šovinismu... mana līdzjūtība visām dusmīgajām sievietēm.»

Interesanti, ka 47 gadus vecā Trīveilere, kas pēc profesijas ir žurnāliste, pati strādā kritizētajā «Paris Match». Viņa publiski norādījusi, ka grasās turpināt žurnālistes karjeru, arī Olandam stājoties amatā.

Turpinās strādāt algotu darbu

Trīveilere ne tikai ir pirmā neprecētā Francijas lēdija, bet arī pirmā sieviete šajā godā, kas pēc vīra stāšanās prezidenta amatā saglabājusi regulāru algotu darbu.

Pēdējo 20 gadus Trīveilere pavadījusi, rakstot tieši par politiskiem jautājumiem, tāpēc interesanti, kā varētu mainīties viņas sniegums un viedoklis, redzot augstās politikas aizkulises.

Divas reizes šķīrusies trīs bērnu māte

Prese noskaidrojusi, ka Trīveilere iepriekš ir divas reizes šķīrušies un trīs pusaudžu zēnu māte. Olanda kampaņas laikā viņa publiski uzsvēra, ka drauga uzvaras gadījumā turpinās strādāt, lai apgādātu savus bērnus, jo nevēloties, lai tas būtu jādara valstij.

Francijas pirmās lēdijas jautājums ieguvis arī feministisku nokrāsu. Piemēram, kāds Francijas raidstacijas «RTL» korespondents zaudējis darbu par divdomīgu joku vietnē «Twitter», kur aicināja savas kolēģes sievietes nodarboties ar seksu ar izdevīgumu, «ja nu jums rodas iespēja kļūt par pirmo lēdiju». Neskatoties uz to, ka šo ierakstu žurnālists vēlāk no vietnes izdzēsa un publiski atvainojās, viņš darbu zaudējis.

Francijas presē Olanda un viņa draudzenes jautājums uzjundījis diskusiju par sieviešu tiesībām un stereotipiem, kas apvij politiķu un viņa sievu lomas sabiedrībā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu