Olands oficiāli stājies Francijas prezidenta amatā (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunievēlētais Francijas prezidents Fransuā Olands otrdien oficiāli stājās amatā.

57 gadus vecais Olands ieradās Francijas prezidenta rezidencē Elizejas pilī, kur pārņēma varu no pašreizējā valsts vadītāja Nikolā Sarkozī.

Sarkozī sagaidīja Olandu pils pagalmā un pēc sasveicināšanās abi devās uz privātu tikšanos, kur slepenībā līdzšinējais prezidents jaunievēlētajam nodeva Francijas kodolieroču palaišanas kodus.

Pēc tam Sarkozī kopā ar kundzi Karlu Bruni devās prom no pils, bet Piektās republikas septītais prezidents Olands saņēma valsts apbalvojumus.

Francijas bijušais prezidents Nikolā Sarkozī ar sievu Karlu Bruni dodas prom no Elizejas pils

Brīdina par valsts sašķeltības draudiem

Uzrunā Olands teica, ka «apzinās izaicinājumus», kas gaida Franciju, un solīja darīt visu, lai vienotu valsti. «Mūsu atšķirības nedrīkst kļūt šķeļošas. Mūsu atšķirības nedrīkst mūs šķirt. Valstij nepieciešama samierināšana,» viņš norādīja.

Jaunais Francijas prezidents solīja, ka ierosinās jaunu Eiropas Savienības paktu, ar kuru ne vien tiks samazināts parādu līmenis, bet arī veicināta izaugsme. Viņš uzsvēra, ka taisnīgums būs ikviena viņa pieņemtā lēmuma galvenais vadmotīvs.

Olanda inaugurācijas ceremonijā klātienē piedalījās apmēram 400 lūgto viesu.

Pirmais sociālistu prezidents kopš 1995.gada

Olands ir pirmais sociālistu prezidents Francijā kopš Fransuā Miterāna pilnvaru beigām 1995.gadā.

Dažas stundas pēc inaugurācijas prezidents savā pirmajā ārvalstu vizītē dosies uz Berlīni, lai tiktos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Viņš solījis otrdien nosaukt arī premjerministra amata kandidātu.

Pēc Francijas amatpersonu teiktā, Olandam vizītes laikā ir paredzētas darba pusdienas, kurās galvenais apspriežamais jautājums būs eiro zonas parādu krīze. Paredzēta arī abu līderu preses konference.

Olands ir pret Merkeles atbalstītajiem stingrajiem taupības pasākumiem, uzsverot, ka tie ierobežo ekonomikas izaugsmi.

Trešdien Parīzē Olands tikās ar Eiropas Savienības prezidentu Hermanu van Rompeju un Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu, bet ceturtdien viņam Francijas galvaspilsētā paredzēts tikties ar eiro zonas finanšu ministru grupas priekšsēdētāju Luksemburgas premjerministru Žanu Klodu Junkeru.

Sociālists Olands 6.maijā notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēja pašreizējo valsts vadītāju labējo centristu Sarkozī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu