Brīdina par insektu izplatītu slimību, kas liek uzsprāgt sirdij (119)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/turkey1300

Eksperti brīdina, ka pasaulē izplatās bīstama slimība, kura jau nodēvēta par «jauno Amerikas AIDS». Infekcija esot grūti atklājama un to izplatot insekti. Šausminošā slimība izraisot upura sirds eksplodēšanu, raksta «Daily Mail».

Tā dēvēto Čagas slimību izplatot kukaiņi-asinssūcēji, parasti kukainis Triatoma protracta, kas sastopams Latīņamerikas valstīs.

Čagas slimību tāpat kā HIV esot visai grūti atklāt - lai parādītos simptomi, varot paiet pat vairāki gadi, raksta žurnāls «PLOS». Slimība varot tikt nodota tālāk arī asins pārliešanās, kā arī no mātes bērnam.

Pasaulē jau 10 miljoni slimnieku

Aplēses liecina, ka ar Čagas slimību pasaulē inficēti jau 10 miljoni cilvēku. Visvairāk sirgstošo esot tādās valstīs kā Bolīvija, Meksika un Kolumbija. Amerikas Savienotajās Valstīs ar Čagas slimību inficēti ap 30 000 cilvēku, ziņo «New York Times».

Katram ceturtajam Čagas slimniekam var palielināties sirds vai zarnas. Tas attiecīgi radot šo orgānu plīšanas draudus, novedot pie pēkšņas nāves.

Gada laikā 10 000 upuru

Eksperti aplēsuši, ka 2008.gadā Čagas slimības dēļ miruši vairāk nekā 10 000 cilvēku un uzskata šo infekciju par ārkārtīgi bīstamu.

Slimība pārsvarā izplatoties nabadzīgos rajonos un arī vairums ASV inficēto cilvēku esot imigranti.

Var izārstēt, ja laicīgi atklāj

Čagas slimību var veiksmīgi izārstēt ar trīs mēnešus ilgu antibiotiku kursu, ja infekcija tiek laicīgi atklāta. Taču simptomi sākumposmā ir grūti pamanāmi, jo norit līdzīgi kā gripa - ar drudzi un sliktu pašsajūtu.

Visas ASV asins bankas ņēmušas vērā ekspertu brīdinājumu, - jau vairākus gadus visiem donoriem līdzās citām pārbaudēm tiek veikti testi arī Čagas slimībai.

Liela problēma ir tā, ka slimība īpaši skārusi nabadzīgās valstis, kuru iedzīvotāji dārgo antibiotiku ārstēšanu nevar atļauties.

Komentāri (119)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu