Zviedri poļiem notirgo pirms 20 gadiem ražotus konservus (49)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Cindy

1993.gadā ražoti gaļas konservi ir pārmarķēti un pārdoti Zviedrijas veikalos, neskatoties uz to, ka gaļa ir sabojājusies un zaudējusi jebkādu uzturvērtību, atsaucoties uz Zviedrijas laikrakstu «Svenska Dagbladet» (SvD), trešdien vēstīja interneta laikraksts «Local».

Apdraud veselību

Konservus, kas bija daļa no Zviedrijas ārkārtas situāciju krājumiem, ražojusi Zviedrijas kompānija «Scan Syd» 1993.gadā, bet

2009.gadā gaļas konservi ir pārmarķērti un pārdoti restorāniem Polijā,

kuras pētnieki pēc pārbaudes atzina, ka gaļa ir bojāta un apdraud cilvēku veselību, kā arī tai ir zudusi jebkāda uzturvērtība.

2000.gadā Zviedrijas Lauksaimniecības padome, kas ir valdības ekspertu institūcija lauksaimniecības jautājumos, mēģināja pārdot gaļas krājumus, bet tas nevainagojās ar panākumiem un konservi noliktavā nostāvēja vēl deviņus gadus, līdz tos – gandrīz tūkstoš tonnu sālītas liellopa gaļas kārbās un 500 tonnu jauktās maltās gaļas kārbās – nopirka vairumtirgotājs «M&T Company», ziņoja «Local».

2009.gadā kāds Zviedrijas iedzīvotājs informēja, ka šādu gaļu ir iegādājies vietējā veikalā, tādēļ tika veikta negaidīta pārbaude «M&T Company», kur atklāja, ka kārbas ar gaļu tiek pārmarķētas un derīguma termiņš uz visām kārbām tiek nomainīts pret 2013.gadu.

Gaļas konservu ražotājs «Scan Syd» laikrakstam SvD norādījis, ka produktu vajadzēja izlietot desmit gadu laikā no ražošanas brīža – līdz 2003.gadam.

Veikalos arī Zviedrijā

Pēc pārbaudes 2009.gadā «M&T Company» solīja atsaukt no tirdzniecības gaļas konservus, kas bija piegādāti divdesmit veikaliem Stokholmā un trim veikaliem Gēteborgā, lai gan kompānija uzstāja, ka ir veiktas mikrobioloģiskās pārbaudes, kas apliecinot, ka gaļas konservi joprojām esot piemēroti cilvēkiem lietošanai pārtikā.

Stokholmas Vides un veselības aizsardzības dienests iesniedza tiesā prasību pret vairumtirgotāju, bet šā gada februārī sākotnējā izmeklēšana tika izbeigta, prokuratūra uzskatīja, ka ir neiespējami pierādīt, ka uzņēmums apzināti vēlējās nodarīt kaitējumu kāda veselībai vai dzīvībai. Tomēr dienests gatavojas šo lēmumu pārsūdzēt.

«Ja nevaram saukt taisnās tiesas priekšā kādu, kas pārdod 19 gadu vecu gaļu, tad mēs nevaram tiesāt nevienu,» sarunā ar SvD secinājusi Stokholmas Vides un veselības aizsardzības dienesta pārstāve Helēna Storbjerka-Vindāla.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu