Sarunas par Serbijas valdības veidošanu nonākušas strupceļā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Sarunas starp Serbijas Demokrātisko partiju (DS) un sociālistiem (SPS) par valdības veidošanu nonākušas strupceļā, kas palielina iespēju, ka jauno valdību vadīs nacionālisti, trešdien atzina DS.

Paziņojumā, kuru izplatījis DS pārstāvis un Belgradas mērs Dragans Džilass, SPS aicināta publiski paziņot, vai tā joprojām vēlas turpināt sarunas par koalīcijas veidošanu.

«Lai gan DS bijusi uzticams sociālistu partneris (..), vienošanās nav,» teikts paziņojumā.

Vienlaikus Džilass kritizē arvien skaļākos mediju pieņēmumus, ka sociālistu līderis Ivica Dačičs DS vietā par koalīcijas partneri gatavojas izvēlēties nacionālistisko Progresīvo partiju (SNS), kuru pārstāv jaunievēlētais prezidents Tomislavs Nikoličs.

DS aicina SPS «publiski izteikt savas prasības (..) un skaidri pateikt, kādas ir problēmas», kas liedz pabeigt sarunas par abu partiju kopīgas valdības izveidi.

«SPS ir tiesības pārtraukt koalīcijas līgumu, taču tai nav tiesību apsūdzēt DS kā atbildīgo par šķiršanos,» uzsvēris Džilass.

Lai gan kopš parlamenta vēlēšanām, kurās visvairāk balsu ieguva SNS, pagājis jau vairāk nekā pusotrs mēnesis, Serbija joprojām ir bez jaunas valdības.

Pēc negaidītās sakāves prezidenta vēlēšanās, kuru cieta līdzšinējais valsts galva un DS pārstāvis Boriss Tadičs, sociālisti paziņoja, ka viņi neatteiksies no iepriekš paustās apņēmības veidot koalīciju ar DS, kas bijuši viņu koalīcijas partneri iepriekšējos četrus gadus.

Tomēr tagad sarunas par jaunās valdības veidošanu Tadiča vadībā nonākušas strupceļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu