Pārbēdzējs: Asads pret opozīciju lietos ķīmiskos ieročus (83)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sīrijas prezidents Bašars al Asads lietos ķīmiskos ieročus pret opozīcijas spēkiem un varbūt jau ir tos lietojis, pirmdien britu raidsabiedrībai BBC paziņoja pirmais opozīcijas pusē pārbēgušais Sīrijas vēstnieks.

Bijušais Sīrijas vēstnieks Irākā Navafs Faress uzstāja, ka Asada dienas ir skaitītas, bet brīdināja, ka Asads būtu gatavs «iznīcināt visu Sīrijas tautu», lai paliktu pie varas.

Atbildot uz BBC pārstāvja Frenka Gārdnera jautājumu, vai tas nozīmētu ķīmisko ieroču lietošanu, Faress sacīja: «Esmu pārliecināts: ja tauta tālāk iedzīs stūrī Bašara al Asada režīmu, viņš lietos šādus ieročus.»

Neoficiāli: ķīmiskie ieroči lietoti Homsā

«Ir informācija, neapstiprināta informācija, ka ķīmiskie ieroči ir tikuši lietoti Homsā,» piebilda Faress.

Sīrijai ir liels ķīmisko ieroču arsenāls, un kaimiņvalstis ir nobažījušās par tā likteni Sīrijas režīma krišanas gadījumā.

Faress sacīja, ka šāds iznākums tagad ir «neizbēgams».

Valdība kritīšot jebkurā gadījumā

«Ir pilnīgi droši, ka šī valdība kritīs īsā laikā. Mēs vēlamies, lai šis laiks būtu īss, tādējādi jaunu upuru skaits būtu mazāks,» Faress paziņoja BBC no savas patvēruma vietas Katarā.

Faress paziņoja par savu pārbēgšanu 11.jūlijā un ir ievērojamākais pārbēgušais Sīrijas politiķis, kopš pagājušā gada martā sākās sacelšanās pret Asada režīmu.

Bijušais policists Faress ir bijis vairāku Sīrijas provinču gubernators, ieņēmis augstus amatus drošības spēkos un valdošajā partijā «Baath», kā arī bijis pirmais Sīrijas vēstnieks Irākā pēc 30 gadu ilga pārtraukuma abu valstu diplomātiskajās attiecībās.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu