Asanžs nolīdzis pazīstamu spāņu juristu (6)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tīmekļa projekta «WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Asanžs, kurš lūdzis politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā, juridiskā padomdevēja darbam nolīdzis pazīstamo spāņu juristu Baltasaru Garsonu, otrdien apliecināja Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino.

«Asanža kungs ir pieprasījis jurista Baltasara Garsona pakalpojumus darbam ar viņa lietu. Protams, viņam ir tiesības nolīgt un meklēt juridiskos padomus, kas ir viņam ir nepieciešami vai arī varētu būt nepieciešami patvēruma pieprasīšanai,» sacīja ministrs.

Garsons pasaules ievērību izpelnījās 1998.gadā, pieprasot Lielbritānijai izdot bijušo Čīles diktatoru Augusto Pinočetu, kurš tika apsūdzēts cilvēktiesību pārkāpumos.

Garsons vērsies arī pret Argentīnas militārās huntas amatpersonām, apsūdzējis islāmistu teroristiskās organizācijas «Al Qaeda» kādreizējo līderi Osamu bin Ladenu, kā arī ievadījis izmeklēšanu par iespējamajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kas pieļauti ASV izveidotajā Gvantanamo cietumā.

Patino pauda gandarījumu par Garsona iesaistīšanos Asanža lietā, jo Ekvadoras valdībai ar šo juristu ir «ļoti labas attiecības»

Kā jau ziņots, Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas uzstāj, ka Asanžs viņas izvarojis.

Asanžs 19.jūnijā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonāun kopš tā laika uzturas vēstniecības ēkā.

Asanžs baidās, ka gadījumā, ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu «WikiLeaks» vietnē un draudēt nāvessods.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu