Lietuva: «plīša desants» bija iespējams Igaunijas komandcentra kļūdas dēļ (50)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

«Plīša lācīšu desantu» īstenojuši Zviedrijas pilotu vadītā lidmašīna Lietuvas un Baltkrievijas robežu nelikumīgi šķērsoja, jo Karmelavā bāzētajā Gaisa telpas uzraudzības un kontroles komandcentrā kļūdījās Igaunijas pārstāvju maiņa, sestdien paziņoja Lietuvas parlamenta Valsts drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Arvīds Anušausks.

«Viena neliela kļūda nosaka ļoti daudz ko. Domāju, ka šajā gadījumā kļūda tika pieļauta, jo lidmašīnas ir redzamas radaros un to ātrums tiek tehniski noteikts. Tā kā lidmašīna netika identificēta, nebija radiosakaru ar Zviedrijas lidmašīnu, un automātiski tika dots vērtējums: »identificēta« lidmašīna pacēlās no Počjūnu lidlauka, un pazudusi lidmašīna atgriezās Lietuvas gaisa telpā, tādēļ tā bija jāraksturo kā »neidentificēta«. Tad sāktu darboties visa sistēma, no Šauļiem tiktu nosūtīti iznīcinātāji. Tomēr tā [pēc atgriešanās Lietuvas gaisa telpā] tika raksturota kā »identificēta«,» Anaušausks sestdien teica ziņu radiostacijā «Žiniu radijas».

Uz jautājumu, kam jāuzņemas atbildība par kļūdu, Anaušks atbildēja: «Ko es varu teikt? Tā bija Igauņu maiņa». Viņš stāstīja, ka Karmelavas komandcentrā strādā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas pārstāvjiem un Lietuvas varas iestādēm nav tiesību kontrolēt citas valsts pārstāvju izdarīto.

Seima Valsts drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka notikušā apstākļi jau ir noskaidroti un tagad ir jāizvērtē Lietuvas institūciju rīcība.

Viņš paziņoja, ka ierosinās izveidot komisiju, kas izstrādātu vadlīnijas institūciju rīcībai gadījumos, kad ir aizdomas par robežšķērsošanas noteikumu pārkāpumu.

«Ir valdības lēmums, kā tādas procedūras tiek veiktas, kā informācija tiek sniegta robežpārkāpuma gadījumā. Tomēr tehniskie līdzekļi nav visuvaroši. Tādēļ, bez šaubām, ierosināsim atjauninājumus, un, ja notiek potenciāls gaisa telpas pārkāpums, institūcijām ir jāzina sava atbildība, pienākumi, jāzina, kā apmainīties ar informāciju un, protams, jāsāk izmeklēšana, ja viņi pamana ko aizdomīgu. Tādas procedūras līdz šim ar likumu nav noteiktais,» klāstīja Anušausks.

Zviedrijas aktīvisti paziņojuši, ka pagājušajā mēnesī nelikumīgi iekļuvuši Baltkrievijas gaisa telpā un virs Minskas pilsētas un Minskas apgabala Iveņecas pilsētas izmetuši tūkstoš plīša lācīšu ar maziem izpletnīšiem, pie kuriem bija piestiprinātas zīmītes ar aģitāciju par vārda brīvību un cilvēktiesībām. Akciju organizēja Zviedrijas sabiedrisko attiecību kompānija «Studio Total».

Baltkrievijas varas iestādes pavēstīja, ka ar valsts ģenerālprokuratūras starpniecību ir vērsušās pie Lietuvas un Zviedrijas ar lūgumu palīdzēt lietas izmeklēšanā par viegldzinēja lidmašīnas nelikumīgu ielidošanu Baltkrievijas gaisa telpā 4.jūlijā no Lietuvas puses.

Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Edvards Mažeiķis paziņojis, ka par plīša lācīšu desantu dēvētais Zviedrijas pilotu vadītās lidmašīnas lidojums 4.jūlijā no Lietuvas uz Baltkrieviju ir noticis, bet robežšķērsošanas noteikumu pārkāpums nav konstatēts.

«Mēs ievērojām, ka tā pacēlās no Pocjūnu lidlauka, pēc tam pazuda no radariem , tad atkal bija manāma vēl neilgu laiku. Tā bija redzama, bet mēs to neuzskatījām par aizdomīgu. Tagad var teikt, kā jūs to neredzējāt? Bet tā neuzvedās aizdomīgi. Tā tāpat kā daudzas citas nelielas privātās lidmašīnas atradās Lietuvas gaisa telpā pilnīgi likumīgi,» 13.augustā pavēstīja Lietuvas bruņoto spēku komandieris.

Incidents bija viens no iemesliem, kas izraisīja diplomātisko konfliktu starp Baltkrieviju un Zviedriju. Baltkrievija 8.augustā paziņoja, ka atsauc visus savus diplomātus no Zviedrijas, un norādīja, ka Stokholmai ir jāatsauc visi savi diplomāti no Minskas.

3.augustā Baltkrievija izraidīja Zviedrijas vēstnieku Minskā, apsūdzot viņu par mēģinājumu saraut Stokholmas un Minskas attiecības, jo viņš bija uzturējis kontaktus ar opozicionāriem un cilvēktiesību aktīvistiem.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu