Spāņu vecmāmiņa, «restaurējot» sabojā senu fresku (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Restauratorus un mākslas pazinējus šokējis kādas XIX gadsimta Eliasa Martinesa gleznotas reliģiskās freskas liktenis. Freska atradās kādā nelielā baznīcā pilsētiņā Borhā Saragosas apkārtnē, un gadu gaitā bija pamatīgi cietusi, tāpēc kāda vietējā pensionāre izlēma fresku atjaunot pašas spēkiem, ziņo BBC.

Freska mitruma apstākļos bija daļēji nolupusi un cietusi arī no laika zoba. Redzot freskas bēdīgo stāvokli, nevienam nezinot, pie lietas nolēma ķerties kāda 80 gadus veca baznīcas apmeklētāja.

Kundze ieradās baznīcā, bruņojusies ar pašas sarūpētām krāsām, un ķērās pie «restaurācijas».

Rezultāts gan neizdevās tāds, kā cerēts, un savu kļūdu sieviete apjauta tikai tad, kad freska bija kļuvusi teju neatpazīstama.

Sieviete sazinājās ar vietējo baznīcas pārvaldi un notikušajā atzinās. Amatpersonas cer, ka fresku vēl varētu atjaunot.

«Domāju, ka viņa rīkojās pēc labākajiem nodomiem. Ja arī mums fresku atjaunot neizdosies, mēs pie baznīcas sienas pakārsim freskas fotoreprodukciju,» saka pilsētas padomes loceklis Huans Marija Oeda.

Freskas vērtība naudas izteiksmē nav pārlieku liela, tomēr šis mākslas darbs bija ievērības cienīgs un vietējiem ticīgajiem ļoti svarīgs.

Interesanti, ka notikušais mikroblogu vietnes «Twitter» lietotāju aktivitāti - internetā tagad ceļo visdažādākie joki par šīs restaurācijas iespējamām variācijām.

Savukārt pati gados vecā sieviete par notikušo ir satriekta. Interesi par notikušo izrādījusi virkne Eiropas un pasaules mediju. Sieviete TV kameru priekšā izskatās samulsusi un redzama pat raudot.

Internetā ceļo joki par šīs restaurācijas iespējamām variācijām
Internetā ceļo joki par šīs restaurācijas iespējamām variācijām Foto: twitter.com/raulolivan
Foto: Centro de Estudios Borjanos
Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu