Sīrijas opozīcija lūdz ieročus un veikt militāru iejaukšanos (103)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sīrijas opozīcijas izveidotās organizācijas «Sīrijas Nacionālā padome» līderis Abdelbasets Saida pirmdien lūdza starptautisko sabiedrību piešķirt opozīcijai ieročus un nekavējoties veikt militāru intervenci, lai aizsargātu civiliedzīvotājus no prezidenta Bašara al Asada spēku veiktās bombardēšanas.

Mums ir nepieciešama humāna intervence, un mēs Sīrijas civiliedzīvotāju vārdā lūdzam militāru iejaukšanos," Saida teica Madridē pēc tikšanās ar Spānijas ārlietu ministru Hosē Manuelu Garsiju-Margaljo.

"Man ir pienākums lūgt ieročus, kas mums ļaus aizsargāties pret Sīrijas bruņojumu un ieročiem, ar kuriem visu laiku tiek nogalināti civiliedzīvotāji," viņš norādīja kopīgajā preses konferencē.

Saida paziņoja, ka Sīrijas konfliktā bojāgājušo skaits sasniedz 30 tūkstošus un miljoniem cilvēku ir pametuši savas mājas ‒ trīs miljoni cilvēku patvērumu meklējuši citviet valsts iekšienē, bet 250 tūkstoši devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm ‒, savukārt vēl 100 tūkstošus cilvēku varas iestādes esot aizturējušas.

"Ik dienu ir desmitiem upuru un simtiem ievainoto un pazudušo," klāstīja Sīrijas opozīcijas līderis un piebilda, ka "gaidām ļoti ātru starptautiskās sabiedrības reakciju". Sīrijas opozīcija ticēja, ka Eiropas Savienība var pārliecināt Krieviju mainīt tās pozīciju Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē par buferzonu izveidi, atzina Saida.

Asada režīma tuva sabiedrotā Krievija nepiekrīt ierosinājumam izveidot buferzonas Sīrijas iekšienē, kas nozīmētu sankcionēt augsta drošības līmeņa militāro aizsardzību.

Uz kritiku, ka "Sīrijas Nacionālā padome" nav pietiekami reprezentatīva, Saida solīja veicināt nacionālo dialogu, lai noformulētu vienotu pozīciju par pāreju uz demokrātiju pēc Asada režīma krišanas. "Sīrijā dzīvo dažādu etnisko un reliģisko piederību pārstāvji, un ikvienam būs sava vieta nākotnes Sīrijā. Mēs vēlamies, lai viss tiek organizēts, ievērojot šo principu," uzsvēra "Sīrijas Nacionālā padomes" līderis.

"Sīrijas Nacionālā padomes" pārstāvis svētdien paziņoja, ka organizācija ir vienojusies paplašināt dalībnieku skaitu un septembrī ievēlēs jaunu vadību. Saidas mandāts, kas beidzas 9.septembrī, ir pagarināts līdz jaunās vadības ievēlēšanai.

Spānijas ārlietu ministrs preses konferencē pirmdien nosodīja Asada režīma spēku vēršanos pret civiliedzīvotājiem. "Mēs darīsim visu, kas ir mūs spēkos, lai sniegtu humāno palīdzību Sīrijas iedzīvotājiem, kas cieš slaktiņā," paziņoja Garsija-Margaljo.

"Spānijas iedzīvotāji uz šīm slepkavībām raugās ar šausmām," viņš piebilda, aicinot Sīrijas demokrātiju atbalstošos opozīcijas spēkus būt vienotiem, lai izvairītos no varas vakuuma.

"Sīrijā skaidri var runāt par režīma maiņu, humānu iemeslu dēļ Bašars [al Asads] nevar palikt [pie varas] ne minūti ilgāk," uzsvēra Spānijas ārlietu ministrs, tomēr piebilda, ka "Asada aiziešanu nevar pārvērst varas vakuumā, ko var izmantot šķelšanos atbalstošie".

"Spānija ir noraizējusies par demokrātisko spēku vienotību," ministrs norādīja. "Mūsu vēlme ir tāda, ka demokrātiskie spēki sanāk kopā, iekļaujot arī minoritātes, bet bez tiem, kas izvēlas vardarbību," paskaidroja Garsija-Margaljo.

Komentāri (103)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu