Pusotrs miljons kataloniešu pieprasa neatkarību no Spānijas (41)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāk nekā pusotrs miljons cilvēku otrdien devās gājienā pa Barselonas ielām, pieprasot Katalonijas reģiona neatkarību no pārējās krīzes nomāktās Spānijas, paziņoja policija.

Demonstrantiem, kas bija pulcējušies Katalonijas reģiona svētku dienā, rokās bija sarkandzeltenie Spānijas ziemeļaustrumu autonomā apgabala karogi. Daudzi no sanākušajiem vainoja pārējo Spāniju par Katalonijas ievilkšanu ekonomiskās problēmās.

Policija informēja, ka demonstrācijā piedalījās 1,5 miljoni cilvēku, bet tā noritēja mierīgi.

Demonstrācijas dalībnieki skandināja saukli «Katalonija - jauna valsts Eiropā».

Pilsētā ierodas simtiem autobusu ar demonstrantiem

Apmēram tūkstoš autobusu atveda demonstrantus uz Barselonu no visām Katalonijas pusēm.

Katalonijas iedzīvotāji, kas lepojas ar savu valodu un kultūru, apsūdzēja Madridi par viņu maksāto nodokļu līdzekļu izšķiešanu un pieprasīja tiesības pašiem lemt par savu nodokļu paaugstināšanu un tērēšanu.

Vēlas vienošanos, ja tās nebūs - prasīs neatkarību

Katalonijas reģionālais līderis Artūrs Mass preses konferencē paziņoja, ka vēlas panākt vienošanos ar centrālo valdību, kas palīdzētu aizsargāt Katalonijas ekonomiku, bet, ja tāda netiks panākta, «Katalonijas ceļš uz brīvību ir atvērts».

Mass uzsvēra, ka Katalonija pārējai Spānijai dod daudz vairāk, nekā saņem pretī. Viņam 20.septembrī paredzēta tikšanās ar Spānijas premjeru Mariano Rahoju, lai runātu par tā dēvēto fiskālo vienošanos starp Kataloniju un Spānijas centrālo valdību, kas nodrošinātu Katalonijas fiskālu neatkarību.

Katalonijas ekonomika pielīdzināma visai Portugālei

Katalonijas autonomā apgabala ekonomikas apmērs pārsniedz, piemēram, visas Portugāles ekonomikas apmēru un veido piekto daļu no Spānijas rūpniecības izlaides.

Tomēr arī šo reģionu ir skārusi ekonomikas krīze un taupības pasākumi.

Katalonija augusta beigās vērsās pie centrālās valdības ar lūgumu piešķirt piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu) no 18 miljardu eiro (aptuveni 13 miljardu latu) vērtā fonda, par kura izveidošanu valdība paziņoja jūlijā, lai palīdzētu grūtībās nonākušajiem valsts reģioniem.

Katalonijai ir 40 miljardus eiro (28 miljardus latu) liels parāds, bet par lūgumu centrālajai valdībai reģiona līderi teica, ka Katalonija vien atprasa atpakaļ pati savu naudu.

Aptauja: vairums vēlas neatkarību

Jūlijā veiktas aptaujas rezultāti, kas svētdien tika publicēti Barselonā bāzētajā laikrakstā «La Vanguardia», liecina, ka 51,1% Katalonijas iedzīvotāju atbalsta neatkarības iegūšanu. 2001.gadā šādu ieceri atbalstīja 36% reģiona iedzīvotāju.

Rahojs un viņa konservatīvā Tautas partija norāda, ka Katalonijas fiskālā autonomija nepalīdzēs atrisināt ekonomikas krīzi, uzsverot, ka tikai centrālās valdības un reģionu budžetu deficīta samazināšana ļaus pārvarēt krīzi.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu