Nīderlandes «zālītes» cienītāji cer uz veco laiku atgriešanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Zālītes» cienītāji cer, ka trešdien notiekošās Nīderlandes parlamenta vēlēšanas noslēgsies ar tādas valdības izveidi, kas īstenos pret marihuānas lietošanu draudzīgāku politiku.

«Jums jāiet balsot, balsot par jebkuru kreisā spārna partiju, vienalga kuru, jo tās ir pret »zāles pasi«,» iesverot turziņā kaņepju devu, klientam norādīja marihuānas kafejnīcas «Tweede Kamer» («Otrā palāta») oficiante.

Ironiskā kārtā minētā kafejnīca nes to pašu vārdu, kas dots Nīderlandes parlamenta apakšpalātai, kuras vēlēšanas notiek trešdien.

Atbilstoši vēlēšanu dienai kafejnīcu rotā plakāts ar aicinājumu: «Balso par marihuānai draudzīgajiem,» kam seko to partiju uzskaitījums, kas iestājas pret tā dēvēto «zāles pasu» ieviešanu, tas ir, līdzšinējo marihuānas kafejnīcu pārveidošanu par privātiem klubiem, kurus drīkst apmeklēt tikai to biedri, kas savukārt var būt tikai vietējie un kuru skaits nedrīkst būt pārāk liels.

Kopš augusta vidus vieglo narkotiku legālās tirdzniecības atbalstītāji vecā amerikāņu skolas autobusā apbraukājuši visu valsti, aicinot balsot par sev labvēlīgajām partijām. Pateicoties dzeltenajam braucamrīkam, akcija ieguvusi palamu «cannabus» kampaņa.

Kreisā flanga partijas, tostarp mēreni kreisā darba partija (PvdA), kurai aptaujas prognozē tikpat daudz balsu kā līdzšinējā premjerministra Marka Rutes pārstāvētajiem liberāļiem - Tautas partijai par brīvību un demokrātiju (VVD), sola, ka, nonākot valdībā, atcels līdzšinējās valdības pieņemtos likumu grozījumus un īstenos marihuānas lietošanai draudzīgāku politiku.

Tā dēvētais «zāles pasu» likums Nīderlandes dienvidu provincēs stājās spēkā jau šī gada 1.maijā, taču, sākot ar 2013.gada 1.janvāri, tas attieksies uz visām 670 marihuānas kafejnīcām visā valstī.

Likuma mērķis ir novērst tā dēvēto narkotiku tūrismu, kas tiek vainots par naktsmiera traucēšanu, satiksmes sastrēgumiem un smago narkotiku tirdzniecības izplatību, taču tā kritiķi apgalvo, ka tas vienkārši vieglo narkotiku tirdzniecību izspiedis uz ielas un tādējādi veicina noziedzības pieaugumu.

Tomēr dienas gaitā «zālītes» cienītāju, entuziasms, šķiet, gāja mazumā.

«Neviens te nerunā par politiku,» aģentūrai AFP atzina 40 gadus vecā Mira sarkano lukturu rajonā esošajā kafejnīcā «Stone's Cafe». «Viņi visi ir pārāk appīpējušies», lai ietu un nobalsotu.

Saskaņā ar Nīderlandes narkotiku politiku, kas ir visliberālākā Eiropā, kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem tiek pieļauta marihuānas tirdzniecība kafejnīcās, kā arī marihuānas glabāšana individuālām personām, ja tās daudzums nepārsniedz piecus gramus.

Vienlaikus marihuānas audzēšana un tās piegādāšana kafejnīcām ir aizliegta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu