Afganistānas karā augustā gājuši bojā 374 civiliedzīvotāji

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Karā Afganistānā augustā gājuši bojā 374 civiliedzīvotāji, bet ievainots 581 cilvēks, kas ir otrs lielākais upuru skaits mēneša laikā kopš 2007.gada, paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

ANO īpašais pārstāvis Afganistānā Jans Kubišs piektdien norādīja, ka, neskatoties uz upuru skaita samazinājumu, vasaras mēnešos bojāgājušo skaits kara novājinātajā valstī pieaudzis.

«Gada pirmajos astoņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušo gadu kopējais upuru skaits ir sarucis. Tomēr šī tendence mainījās vasarā, kad jūlijā un augustā salīdzinājumā ar šo periodu pērn pieauga bojāgājušo un ievainoto civiliedzīvotāju skaits,» viņš klāstīja.

«Patiesībā augustā bija otrs lielākais civiliedzīvotāju upuru skaits kopš [ANO Palīdzības misija Afganistānā] UNAMA sāka civiliedzīvotāju upuru reģistrāciju,» piebilda Kubišs, norādot, ka augustā Afganistānā gājuši bojā 374 civiliedzīvotāji un 581 bija ievainots.

Viņš atzina, ka 85% no civiliedzīvotāju upuriem šovasar gājuši bojā pret valdību vērsto spēku uzbrukumos, kā arī musulmaņu svētā mēneša ramadāna laikā salīdzinājumā ar pagājušo gadu civiliedzīvotāju upuru skaits dubultojies.

ANO pagājušajā mēnesī publicētie dati liecina, ka gada pirmajos sešos mēnešos afgāņu civiliedzīvotāju upuru skaits samazinājies pirmo reizi piecu gadu laikā - salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusi tas sarucis par 15%.

Kopumā šogad janvārī-jūnijā nemieros dzīvību zaudēja 1145 afgāņu civiliedzīvotāji, informēja ANO. Pērn pirmajā pusē šos skaits bija 1510.

Piecu gadu laikā nemieros Afganistānā dzīvību zaudējuši 13 400 civiliedzīvotāji.

Neskatoties uz apmēram 112 tūkstošu NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) karavīru un 352 tūkstošu afgāņu drošības spēku pārstāvju klātbūtni 11 kara gados pret islāmistu kaujinieku grupējumu «Taleban» Afganistānā mieru nodrošināt nav izdevies. ISAF karavīrus plānots izvest līdz 2014.gada beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu