Krievijas aktīvistam piešķir politisko patvērumu Igaunijā (18)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas opozīcijas blogeris un cilvēktiesību aktīvists Maksims Jefimovs, kuram Pareizticīgo baznīcas kritikas dēļ draudēja nonākšana psihiatriskajā slimnīcā, saņēmis pagaidu politisko patvērumu Igaunijā, teikts paziņojumā aktīvista mājas lapā.

Kā apliecināja Jefimovs, viņam izdevies personīgi iepazīties ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, kurš aktīvistam esot izteicis atbalsta vārdus.

«Prezidents sacīja, ka viņš par mani zina un priecājas, ka Igaunijai ir iespēja piešķirt man patvērumu, jo viņa valsts ciena vārda brīvību un domu izpausmes brīvību,» norādīja aktīvists.

Novembrī Jefimova vadītās Jaunatnes cilvēktiesību organizācijas vietnē tika ievietota publikācija «Karēlija ir nogurusi no popiem», kurā kritizēta Krievijas Pareizticīgo baznīca.

Drīz pēc aktivitātēm rodas tiesībsargu interese

Dažus mēnešus vēlāk pret viņu tika sākta krimināllieta pēc panta par naida kurināšanu un cilvēciskās cieņas aizskārumu.

Vietējā tiesa noteica, ka Jefimofs ekspertīzes veikšanai ievietojams psihiatriskajā stacionārā, tomēr viņa advokātiem izdevās panākt šā lēmuma atcelšanu.

Vēlāk blogeris pameta Krieviju, sākumā dodoties uz Ukrainu, bet tad - Poliju. Krievijā viņš oficiāli izsludināts meklēšanā.

Mēģina ievietot psihiatriskajā slimnīcā

Intervijā Krievijas liberālajam žurnālam «The New Times» Jefimovs apliecināja, ka «ir spiests aizbraukt absurdās kriminālvajāšanas dēļ, mēģinājumu dēļ ievietot viņu «psihenē» piespiedu kārtā, nepamatotās izsludināšanas meklēšanā, specdienestu psiholoģiskā spiediena, kā arī represiju draudu dēļ».

Aktīvists arī norādīja, ka no dzīves grūtībām, kādas varētu sastapt ārzemēs, viņš nebaidās, un ir gatavs tur strādāt jebkuru darbu.

Igaunija 2011.jau piešķīrusi politisko patvērumu Krievijas muzikantam un blogerim Savam Terentjevam, kuram Krievijā piespriests nosacīts sods par «naida kurināšanu pret miličiem».

2007.gadā viņš savā blogā sniedza ārkārtīgi negatīvu vērtējumu iekšlietu struktūru darbiniekiem.

«Menti un gopņiki ir viens un tas pats,» rakstīja Terentjevs. «Nebūtu slikti, ja neuzticamos mentus laiku pa laikam sadedzinātu Stefana laukumā» autonomās Komi republikas galvaspilsētas Siktivkaras centrā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu