Izlūki: situācija Afganistānā ir sliktāka, nekā domāts (29)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Patiesā situācija Afganistānā ir daudz nopietnāka, nekā Kabula to ataino, secina Vācijas izlūkdienests BND, prognozējot, ka afgāņu karavīru uzbrukumi saviem rietumvalstu kolēģiem aizvien pieaugs.

Kā teikts BND ziņojumā «Afghanistan bis zum Jahr 2014 - eine Prognose» (Afganistāna līdz 2014.gadam - prognoze), kas nonācis žurnāla «Der Spiegel» rīcībā, visticamāk, situācija kara izpostītajā valstī tikai pasliktināsies un centieniem izglītot bijušos talibu kaujiniekus nebūs vērā ņemamas ietekmes uz miera procesu.

Lai gan līdz 2014.gada nogalei plānots izvest no Afganistānas ārvalstu karavīrus, pēc BDN aplēsēm, Afganistānā nāksies palikt aptuveni 35 000 ārvalstu militārpersonu, kuras kopā ar vietējiem drošības spēkiem turpinās valsts stabilizāciju un nemiernieku apkarošanu.

Svētdien ASV paziņoja, ka Afganistānā kritušo amerikāņu karavīru skaits sasniedzis 2000.

Arī svētdien kāda afgāņu karavīra sarīkotā uzbrukumā tika nogalināti divi amerikāņi - viena militārpersona un viens civilists.

Reaģējot uz afgāņu militārpersonu uzbrukumiem ārvalstu karavīriem, NATO spēki atteikušies no kopīgiem militārajiem manevriem ar vietējām militārpersonām.

Īpaši asa kritika BND ziņojumā veltīta Afganistānas prezidenta Hamida Karzai valdībai, kurā, pēc Vācijas izlūkdienesta ziņām, dominē korupcija un nepotisms.

Slepenajā ziņojumā arī teikts, ka Karzai valdība nav ieinteresēta veikt reformas vai apkarot korupciju, bet gan noturēties pie varas, un Afganistānas prezidenta solījumi Rietumiem «paliek tikai vēlmju apliecinājums».

BND prognozē, ka 2014.gadā paredzētajās prezidenta vēlēšanās Karzai virzīs sava vecākā brāļa kandidatūru, lai «nodrošinātu, ka tiek ņemtas vērā ģimenes intereses un saglabāta vara».

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu