Aptauja: Romnijs panācis Obamu (3)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Republikāņu kandidāts uz ASV prezidenta amatu Mits Romnijs ir panācis pašreizējo Baltā nama saimnieku Baraku Obamu, un tagad abi pretendenti var cerēt uz līdzīgu vēlētāju atbalstu, liecina otrdien publicētie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Kā liecina aģentūras «Reuters» un sabiedriskās domas pētniecības organizācijas «Ipsos» veiktās aptaujas rezultāti, gan Obamu, gan Romniju šobrīd, četras nedēļas pirms 6.novembrī gaidāmajām vēlēšanām, atbalsta pa 45% potenciālo vēlētāju.

Demokrātu kandidāts gandrīz visu septembri aptaujās bija pārliecinošs līderis, taču pēc Romnija pārliecinošā snieguma pagājušās nedēļas debatēs viņa pārsvars sāka sarukt un iepriekšējā «Reuters»/«Ipsos» aptaujā, kuras rezultāti tika publiskoti svētdien, bija nokrities jau līdz diviem procentpunktiem.

«Tam jāpadara cīņu sīvāku, un Romnijs ļaužu acīs kļuvis daudz piemērotāks prezidenta amatam,» atzīst «Ipsos» pārstāvis Klifs Jangs.

Pēc Romnija agresīvās Obamas ekonomiskās politikas kritikas debašu laikā Denverā arī citas aptaujas liecina par viņa popularitātes pieaugumu.

Tomēr Obamas pārsvars sāka mazināties jau pirms debatēm, Romnijam atgūstoties no kļūdām, kuras viņš bija pieļāvis kampaņas laikā.

«Reuters»/«Ipsos» aptauja ar interneta starpniecību veikta laikā no 5. līdz 9.oktobrim, intervējot 1157 vēlētājus, kas, domājams 6.novembrī dosies pie balsošanas urnām.

Iespējamā aptaujas kļūda ir plus/mīnus 3,3 procentpunkti.

Tajā pašā laikā, aptaujājot 1370 reģistrētos vēlētājus, iegūti rezultāti, kas joprojām liecina par Obamas pārsvaru - viņam priekšroku dod 45% respondentu, kamēr Romnijam atbalstu izteikuši 42%.

Aptaujā konstatēts, ka vēlētāju priekšstats par Romniju uzlabojies plašā jautājumu spektrā.

Šobrīd 38% reģistrēto vēlētāju uzskata, ka Romnija darbs Vašingtonā būs efektīvāks nekā Obamas sniegums, kamēr par pašreizējo Baltā nama saimnieku šādās domās ir tikai 34%.

Abiem kandidātiem respondenti izsaka līdzīgu atbalstu, atbildot, piemēram, uz jautājumiem, kurš no viņiem ir pietiekami stingrs un gudrs, lai veiktu prezidenta darbu, kurš no viņiem atbalsta pareizās vērtības un kurš no viņiem spēs nosargāt amerikāņu darba vietas.

Visos šajos jautājumos iepriekš aptaujātie deva priekšroku Obamam. Tomēr joprojām vēlētāji uzskata, ka Obama ir patīkamāks, daiļrunīgāks un iejūtīgāks nekā Romnijs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu