Katalonija: Skotijas referendums ir starptautisks precedents (14)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katalonijas reģionālās valdības vadītājs Artūrs Mass, kurš iestājas par provinces atdalīšanos no Spānijas, otrdien paziņoja, ka vienošanās par Skotijas neatkarības referendumu rada «starptautiska līmeņa standartu».

«Rakstu, lai izteiktu savus un Katalonijas valdības apsveikumus par vēsturisko vienošanos, kas panākta starp Jums un Skotijas premjerministru, ļaujot skotu tautai līdz 2014.gada beigām sarīkot referendumu, lai lemtu savu nākotni,» Lielbritānijas premjerministram Dreividam Kemeronam adresētajā vēstulē raksta Mass.

«Vienošanās, kuru esat panākuši, pārsniedz Skotiju un Apvienoto Karalisti, uzstādot starptautiska līmeņa standartu,» piebilst Katalonijas līderis. «Mūsu zeme uz šo vienošanos un uz procesu, kas tagad sācies, noraugās ar cieņu, uzmanību, kā arī ar zināmu atzinību un cerībām.»

«Mēs uzskatām, ka Katalonijai un Skotijai zināmas lietas ir kopīgas, taču ir arī skaidrs, ka to politiskā, ekonomiskā un sociālā situācija ir visai atšķirīga,» atzīst Mass.

Kā ziņots, Kemerons un Skotijas premjers Alekss Salmonds pirmdien parakstīja vienošanos par Skotijas neatkarības referenduma rīkošanu.

Edinburgā parakstītā vienošanās paredz, ka referendums notiks 2014.gada rudenī un ka tajā vēlētājiem būs jāatbild uz vienu vienkāršu jautājumu - vai Skotijai jāizstājas no Lielbritānijas, vai nē?

«Šī vienošanās starp Apvienotās karalistes un Skotijas valdībām ir īpaši svarīgs paraugs, kā demokrātijā ar balsošanas urnas palīdzību iespējams ievērot tautas domas un gribu,» savā vēstulē britu kolēģim uzsver kataloņu nacionālistu līderis. «Kad ir griba vienam otru saprast un uzsākt dialogu, sarunas ir iespējamas un tiks atrasta sapratne un kopīga nostāja.»

Septembrī Mass paziņoja, ka arī Katalonijai jārīko referenduma par «pašnoteikšanos», pat ja Spānijas centrālā valdība to neatļautu.

«Vispirms jācenšas to sarīkot saskaņā ar likumu, taču ja tas nav iespējams, tas vienalga jārīko. [Tautas] viedokļa noskaidrošanai jānotiek jebkurā gadījumā,» uzrunājot reģionālo parlamentu uzsvēra Mass. «Ja to var izdarīt ar referenduma palīdzību, valdībai to atļaujot, jo labāk. Ja nē, tas tāpat jārīko.»

Pēc tam, kad Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs noraidīja Masa aicinājumu uzsākt sarunas par Katalonijas «fiskālo neatkarību», kas ļautu provincei pašai iekasēt nodokļus un lemt par saviem tēriņiem, Barselona izsludināja ārkārtas vēlēšanas, kuras notiks 25.novembrī un kas tiek jau uzskatītas par faktisku referendumu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu