Obama un Romnijs pēdējās debatēs strīdas par ārpolitiku (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidenta vēlēšanu kandidāti - pašreizējais valsts vadītājs Baraks Obama no Demokrātu partijas un bijušais Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs no Republikāņu partijas - pirmdienas vakarā piedalījās pēdējās televīzijas debatēs pirms vēlēšanām, strīdoties galvenokārt par ārpolitiku.

«Es zinu, ka jums patiesībā nav bijusi iespēja īstenot ārpolitiku, bet katru reizi, kad jūs izteicāt viedokli par to, jums nebija taisnība,» sacīja Obama. Viņš kritizēja Romnija pieeju Sīrijas un Irānas problēmām un ASV domstarpībām ar Ķīnu tirdzniecības jomā.

Romnijs, kurš debašu gaitā bieži novirzījās no to galvenā temata ārpolitikas uz ASV ekonomiku, uzsvēra civiliedzīvotāju bojāeju Sīrijā, islāmistu nākšanu pie varas Ēģiptē, ar «Al Qaeda» saistītu grupējumu aktivizēšanos Ziemeļāfrikā, Irānas kodolprogrammu un septembrī notikušo uzbrukumu ASV konsulātam Lībijā kā piemērus haosam Tuvajos Austrumos, kura iestāšanos pieļāvusi Obamas administrācija.

Kritizē gauso rīcību Sīrijā

Romnijs aicināja Obamu darīt vairāk, lai izbeigtu vardarbību Sīrijā, pieprasīja pastiprināt sankcijas pret Irānu tās kodolprogrammas dēļ un brīdināja par islāma ekstrēmisma pastiprināšanos pēc «arābu pavasara».

Romnijs tomēr atbalstīja Obamas lēmumu 2014.gadā izvest ASV spēkus no Afganistānas un ASV bezpilota lidmašīnu uzlidojumus terorismā aizdomās turētajiem, kā arī apsveica viņu ar Osamas bin Ladena nogalināšanu.

Izsmej Romnija argumentus

Obama sacīja, ka Romnijs ārpolitikas jautājumos nav bijis konsekvents, kā arī izsmēja Romnija apgalvojumus, ka Obamas administrācijas laikā ASV bruņotie spēki samazināti līdz zemākam līmenim nekā 20.gadsimta sākumā.

«Jūs pieminējāt karafloti un to, ka mums ir mazāk kuģu nekā 1916.gadā. Nu labi, gubernator, mums ir arī mazāk zirgu un durkļu, jo mūsu armijas raksturs ir mainījies,» sacīja Obama, izraisot klausītāju jautrību. «Mums ir bāzeskuģi, uz kuriem nolaižas lidmašīnas. Mums ir zemūdens kuģi - kodolzemūdenes,» teica Obama.

Obama: asa nostāja pret Krieviju - atgriešanās 80.gados

Obama arī atgādināja Romnija agrāk teikto, ka Krievija ir Amerikas galvenais ģeopolitiskais pretinieks. «Gubernator, šķiet, ka [..] jūs gribētu atgriezties pie astoņdesmito gadu ārpolitikas, kā arī pie piecdesmito gadu sociālās politikas un divdesmito gadu ekonomiskās politikas,» sacīja Obama.

Debatēs uzvar Obama

Telekanālu «CBS News» un CNN veiktās aptaujās respondenti uzskatīja, ka šajās debatēs atšķirībā no abām iepriekšējām ir uzvarējis Obama. Ārpolitikas jautājumiem tomēr nebūs noteicoša loma prezidenta vēlēšanās 6.novembrī, jo ASV vēlētājus vairāk interesē ekonomikas jautājumi.

Pirms Obamas un Romnija pēdējām televīzijas debatēm veiktā aptaujā viņiem bija līdzīgs vēlētāju atbalsts. Telekanāla «NBC News» un laikraksta «Wall Street Journal» svētdien veiktā aptaujā no respondentiem, kas bija gatavi piedalīties vēlēšanās, 47% atbalstīja Obamu un tikpat daudz - Romniju.

Vēlētāju uzticība Romnijam pieaugusi

Šī aptauja arī parādīja, ka ir pieaugusi vēlētāju uzticēšanās Romnijam. 47% reģistrēto vēlētāju pauda optimismu, ticību vai cerību, ka Romnijs veiksmīgi darbotos kā prezidents - par pieciem procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējā «NBC News» un «Wall Street Journal» aptaujā.

50% respondentu gan šajā, gan iepriekšējā aptaujā šāds viedoklis bija par Obamu.

41% aptaujāto uzskatīja, ka Romnijs veiksmīgi darbotos kā ASV bruņoto spēku virspavēlnieks, bet 44% respondentu pauda šādu viedokli par Obamu.

Iepriekšējā aptaujā Romnijs šai ziņā atpalika no Obamas par astoņiem procentpunktiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu