Obamam neliels pārsvars trijos svārstīgajos štatos (4)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidenta Baraka Obamas un viņa sāncenša - republikāņu kandidāta Mita Romnija - izredzes pirms otrdien gaidāmajām vēlēšanām nacionālā līmenī joprojām ir līdzīgas, taču pašreizējam Baltā nama saimniekam ir neliels pārsvars trijos no vissvarīgākajiem svārstīgajiem štatiem, liecina piektdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aģentūras «Reuters» un sabiedriskās domas pētniecības organizācijas «Ipsos» kārtējās domājamo vēlētāju aptaujas datiem Obama par trīs procentpunktiem apsteidz Romniju Virdžīnijā, bet par dieviem procentpunktiem Ohaio un Floridā.

Tomēr nevienā no šīm pavalstīm Obamas pārsvars nav pārliecinošs, jo tas saglabājas pieļaujamās statistiskās kļūdas robežās.

Tikmēr Kolorādo abu kandidātu atbalstītāju skaits ir vienāds.

Arī nacionālā līmenī gan par Obamu, gan par Romniju gatavojas balsot 46% respondentu, kas atbilst līdz šim vērojamajai tendencei, jo «Reuters»/«Ipsos» aptaujas jau kopš oktobra sākuma nav uzrādījušas, ka kādam no kandidātiem būtu vērā ņemams pārsvars visas valsts mērogā.

Taču nacionālā mēroga aptaujām nav lielas nozīmes, jo šīs vēlēšanas tiks uzvarētas vai zaudētas astoņos tā dēvētajos svārstīgajos štatos.

Kopumā aptaujas atsevišķos štatos liecina, ka Obamam ir nedaudz lielākas izredzes savākt nepieciešamās 270 elektoru balsis, un šķiet, ka arī vairums vēlētāju sagaida pašreizējā prezidenta uzvaru.

Saskaņā ar televīzijas kanāla CNN aplēsēm, šobrīd Obamam no 538 elektoru balsīm faktiski garantētas 237, bet Romnijam - 206. Atlikušās 95 elektoru balsis pienākas astoņiem svārstīgajiem štatiem, un tieši par tām norisināsies faktiskā cīņa 6.novembrī.

Neatkarīgi no tā, par kuru no kandidātiem viņi gatavojas balsot paši, 52% aptaujāto pauž viedokli, ka uzvarēs Obama, kamēr Romniju kā potenciālo uzvarētāju min tikai 32% respondentu.

Tā kā daudzos lielākajos štatos Obamam uzvara faktiski ir garantēta, Romnijam nepieciešama uzvara vairumā no tā dēvētajiem svārstīgajiem štatiem.

Šobrīd Obamam vislielākais pārsvars ir Virdžīnijā, kas līdz 2008.gadam tika uzskatīts par tīru republikāņu štatu. Šajā pavalstī par viņu gatavojas balsot 48% aptaujāto, kamēr Romniju atbalsta 45%. Tomēr kļūdas robeža Virdžīnijas aptaujā ir 3,4 procentpunkti.

Republikāņu kandidātam ir maz izredžu nonākt Baltajā namā, ja viņš neuzvar Ohaio, taču šajā pavalstī viņu atbalsta tikai 45% no vēlētājiem, kas, domājams, dosies pie balsošanas urnām, kamēr demokrātu kandidātam tiek solīti 47% balsu.

Arī Floridā šī attiecība ir 46 pret 48% par labu Obamam.

Savukārt Kolorādo par katru no kandidātiem gatavi balsot 46% pilsoņu.

Aptaujā, kas veikta intervējot reģistrētos vēlētājus, Romnijs Kolorādo gan ir vadībā, taču pārējos trīs svarīgākajos štatos Obama saglabā pārsvaru arī šajā kategorijā.

Vairāk nekā ceturtdaļa - 27% - reģistrēto vēlētāju sacīja, ka viņi jau ir nobalsojuši. No viņiem 51% esot balsojuši par Obamu, bet 44% - par Romniju. Taču šie skaitļi nebūt neliecina par iespējamo iznākumu, jo vēsturiski demokrātu vēlētāji ir vairāk tendēti balsot iepriekš nekā republikāņi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu