ASV sākuši darbu starptautiskie novērotāji (16)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskie novērotāji devušies uz 40 ASV pavalstīm, lai sekotu otrdien gaidāmajām prezidenta un Kongresa vēlēšanām, piektdien pavēstīja valsts departaments, piebilstot, ka vēl tiekot risinātas problēmas, kas novērotājiem radušās atsevišķos štatos.

Valsts departaments sniedz atbalstu Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO), lai atrisinātu problēmas, kas radušās, piemēram, Teksasā un Aiovā, kuru varasiestādes brīdinājušas, ka novērotāji, kas mēģinās iekļūt vēlēšanu iecirkņos tiks aizturēti.

«EDSO komandai ir pienākums pakļauties ASV likumiem. Viņi to zina. Mēs viņiem esam to atgādinājuši,» norādīja Valsts departamenta pārstāve Viktorija Ņūlenda, vienlaikus uzsverot, ka Vašingtona augstu vērtē novērotāju darbu. «Mēs no viņiem esam sapratuši, ka viņi gatavojas pilnībā pakļauties ASV likumiem.»

«Mēs uzskatām, ka mums ir lieliska sistēma, kuru demonstrēt pasaulei,» piebilda Ņūlenda. «Tāpēc mēs šoreiz laipni uzņemsim EDSO. Viņi jau darbojas 40 štatos.»

Kā ziņots, vēl oktobrī Teksasas ģenerālprokurors Gregs Ebots brīdināja, ka varētu uzsākt EDSO novērotāju tiesisko vajāšanu, ja tie gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu laikā mēģinās apmeklēt balsošanas iecirkņus.

Vēstulē, kas adresēta EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja (ODIHR) vadītājam, Teksasas ģenerālprokurors Gregs Ebots norādīja, ka organizācijas priekšstati par 6.novembrī gaidāmajām vēlēšanām ir «tiesiski nebūtiski».

Viņš brīdināja, ka EDSO novērotājiem liegts atrasties simts pēdu attālumā no vēlēšanu iecirkņiem.

Ebots norādīja, ka ODIHR vadītājs Dāns Everts aprīlī esot ticies ar organizācijām, kuras apstrīd Teksasas vēlēšanu likumu.

Viena no šīm organizācijām - «Project Vote» - «ir cieši saistīta ar ACORN, kas cieta apkaunojošu neveiksmi, kad atklājās tās loma plašajā vēlētāju reģistrēšanas krāpniecības shēmā,» vēstulē, kas publicēta viņa biroja interneta vietnē, rakstīja ģenerālprokurors.

Viņš citēja EDSO dokumentu, no kura izriet, ka organizācija tā dēvētos identifikācijas karšu (ID) likumus kvalificē kā «vēlēšanu tiesību ierobežojumu».

Virkne ASV štatu pēdējā laikā pieņēmusi likumus, kas pieprasa vēlētājiem pirms balsošanas uzrādīt identifikācijas dokumentus, lai tādējādi nepieļautu vēlēšanās piedalīties ārvalstniekiem.

Tikmēr pilsoņtiesību aizstāvju organizācijas apgalvo, ka šie likumi, kas vairumā gadījumu pieņemti republikāņu kontrolētajos štatos, esot domāti, lai nepielaistu pie balsošanas nabadzīgos, krāsainos un gados vecākos vēlētājus, kas parasti ir demokrātu atbalstītāji.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu