ASV aizvada pēdējo priekšvēlēšanu dienu (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau otrdien Amerikas Savienotajās Valstīs notiks prezidenta vēlēšanas. Šodien, pirmdien, saspringtā gaisotnē tiek aizvadīta pēdējā pirmsvēlēšanu diena un notiek pēdējie publiskie aģitācijas pasākumi, ziņo BBC.

Svētdien veiktās vēlētāju aptaujas rāda, ka gan pašreizējam prezidentam Barakam Obamam, gan viņa sāncensim Mitam Romnijam ir vienādas izredzes uzvarēt - Obamas pārsvars svārstījās tikai viena līdz divu procentu procenta robežās, kas šā vai tā nozīmē neizšķirtu, ņemot vērā tā dēvēto kļūdas procentu.

Obama pirmdienu iecerējis pavadīt Medisonā, Viskonsinas štatā kopā ar vienu no saviem atbalstītājiem - Brūsu Springstīnu, savukārt vēlāk dienas gaitā apmeklēs arī Aiovu un Ohaio.

Romnijs pēdējo aģitācijas dienu iecerējis pavadīt Floridā, kur, kā rāda aptaujas, viņš ir vadībā, savukārt vēlāk viesosies Virdžīnijā, Ņūhempšīrā un, tāpat kā Obama, Ohaio.

Analītiķi prognozē, ka rītdienas balsojumu izšķirs daži svārstīgie štati. Abu sāncenšu izredzes ir ļoti līdzīgas, taču izšķirošajos štatos Obamam ir pavisam neliels pārsvars.

Otru termiņu zaudējis tikai retais prezidents

Obamas priekšrocība ir arī tā, ka viņš amatā atradies pēdējos četrus gadus. Līdz šim tikai retos gadījumos ASV vēsturē esošais prezidents zaudējis cīņā par palikšanu amatā uz otru termiņu.

Ka šoreiz balsojums ir ļoti ciešs, norāda arī abu kandidātu biroju piesardzīgie komentāri.

Īpaši vērienīgi aģitācijas pasākumi pēdējās nedēļās norit Ohaio štatā - vēl neviens republikāņu kandidāts nav uzvarējis vēlēšanās, ja šajā štatā nav bijis vadībā. Tādēļ arī Ohaio pirmdien ieradīsies gan Romnijs, gan Obama.

Katram savi atbalstītāji

Kandidātiem atšķirīgi rezultāti tiek prognozēti dažādās vēlēšanu grupās. Piemēram, Romnijs ir favorīts gaišādaino, senioru un kristiešu vidū, savukārt Obama - sieviešu, tumšādaino un jauniešu auditorijā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu