Ko vajadzētu zināt par Mitu Romniju (27)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Mits Romnijs 2012.gada priekšvēlēšanu kampaņā iesaistījās kā potenciāls uzvarētājs republikāņu cīņā par tiesībām tikt nominētam par partijas kandidātu ASV prezidenta amatam, un šo statusu viņam izdevās saglabāt, kamēr viņa sāncenši cits pēc cita bija spiesti noiet no skatuves.

Tālāk pārskats par Romnija dzīves gājumu un līdzšinējo karjeru.

Bijušajam Masačūsetsas gubernatoram, iesaistoties priekšvēlēšanu cīņā, bagāžā bija nauda, uzņēmēja pieredze, pazīstamība valsts mērogā un plašs līdzekļu piesaistītāju un atbalstītāju tīkls, kas saglabājies kopš viņa 2008.gada neveiksmīgās kampaņas par tiesībām pretendēt uz apmešanos Baltajā namā.

Pēc izskata ideāls prezidents, kas nolūkots talantu konkursā

Romnija stūrainais žoklis, mirdzošās acis un nepakļāvīgie mati, kas deniņos sākuši sirmot, dažiem liek viņu izlūkot kā prezidenta ideāltipu, kas uziets talantu atlases konkursā. Arī jau ilgāk nekā 40 gadus viņam blakus bijušajai dzīvesbiedrei Annai Romnijai piemīt pirmajai lēdijai nepieciešamie ārējie dotumi.

Tomēr 2008.gada priekšvēlēšanās Romnijs bija spiests piekāpties politikas veterāna Džona Makeina priekšā. Taču pauze viņa kampaņā ilga tikai īsu brīdi. Gandrīz vienlaikus ar Baraka Obamas pārcelšanos uz Balto namu Romnijs jau sāka pulcēt atbalstītājus 2012.gada cīņai.

Paļaujas uz uzņēmēja pieredzi

Romnijs cer, ka uzņēmēja pieredze palīdzēs pārliecināt amerikāņus par to, ka viņš ir labāk piemērots valsts ekonomikas atveseļošanai nekā pašreizējais prezidents Obama.

Tikmēr priekšvēlēšanu laikā viņš centās pārliecināt savus potenciālos vēlētājus par savu konservatīvo uzskatu patiesumu un dziļumu, kā arī likt viņiem aizmirst savu relatīvi liberālo politiku, atrodoties Masačūsetsas gubernatora krēslā.

Vēl zināmas grūtības Romnija ceļā uz nomināciju radīja viņa piederība mormoņiem,

uz kuriem daudzi republikāņu rindās ietekmīgie reliģiskie konservatori raugās ar lielām aizdomām.

Arī tēvs veiksmīgs politiķis; tāpat kā Obama studējis Hārvardā

Vilards Mits Romnijs dzimis 1947.gadā Mičiganā. Viņa tēvs Džordžs Romnijs, arī pārstāvot republikāņus, vēlāk kļuva par štata gubernatoru un 1968.gadā arī iesaistījās cīņā par tiesībām tikt nominētam prezidenta vēlēšanām.

Pirms tieslietu studijām Brigama Janga universitātē jaunais Romnijs divus gadus mormoņu misionāra statusā pavadīja Francijā. Pēc tam viņš studijas turpināja Hārvarda universitātē, kur apguva biznesa zinības.

Vēlāk Romnijs ieņēma augstu amatu mormoņu baznīcā un sāka darbu Bostonas vadības konsultāciju uzņēmumā «Bain and Company», drīzumā kļūstot par tā priekšsēdētāju.

Nodibina savu investīciju uzņēmumu

Viņš nodibināja arī savu investīciju uzņēmumu «Bain Capital», kas gan bija saistīts ar Romnija sākotnēji vadīto «Bain and Company».

1994.gadā Romnijs mēģināja atņemt senatora vietu Demokrātu partijas veterānam Tedam Kenedijam. Lai gan viņš cieta sakāvi, tas ļāva jaunajam politiķim nonākt gan štata, gan visas valsts republikāņu redzeslokā.

1999.gadā Romnijs tika izvēlēts par Soltleiksitijas 2002.gada ziemas olimpisko spēļu organizācijas komitejas vadītāju. Pirms tam Olimpiādes sagatavošana bija iestigusi skandālos, un Romnijs rīkotāju uzmanību piesaistīja ar savu dziļo saikni ar mormoņu baznīcu, savu uzņēmēja izveicību un neaptraipīto reputāciju.

2002.gadā atgriežas gubernatora krēslā

2002.gada olimpiskās spēles tika atzītas par ļoti veiksmīgām, un Romnijs izšķīrās kandidēt uz Masačūsetsas gubernatora vietu, startējot kā pragmatiski noskaņots centrisku uzskatu paudējs. Tas gan raisīja zināmu aprindu bažas, ka tādējādi Romnijs varētu visumā liberāli noskaņotajam štatam iesmērēt labējo politiku virknē sociālo jautājumu.

Vēlēšanās viņš uzvarēja, un, atrazdamies gubernatora krēslā, Romnijs apstiprināja veselības aprūpes sistēmas reformas, kas paredzēja Masačūsetsā ieviest vispārējo obligāto veselības apdrošināšanu, kā arī subsīdiju piešķiršanu tiem, kas to nevar atļauties, kā arī darba ņēmējiem, kuriem to nepiedāvā darba devēji.

Veselības reforma - iemesls vēlākai kritikai

Šī reforma, pretendējot jau uz ASV prezidenta amatu, likusi Romijam ik pa laikam taisnoties.

Viņa kritiķi apgalvo, ka tieši Romnijs esot atbildīgs par veselības aprūpes sistēmas reformām, kuras 2010.gadā nu jau nacionālā mērogā sāka īstenot pašreizējais prezidents Obama un kas principā neatšķiras no tām, kuras savulaik Masačūsetsā apstiprinājis viņa tagadējais sāncensis.

Vēl pirms oficiāli pieteica savu kandidatūru uz ASV prezidenta amatu Romnijs uzstājās ar plašu runu, kurā centās aizstāvēt paša īstenoto reformu Masačūsetsā, vienlaikus skarbi kritizējot Obamas piedāvāto programmu.

Pirmā pavalsts, kur legalizē viendzimuma laulības

Romnijam nācis klīdināt arī šaubas par savu uzticību sociālā konservatīvisma principiem.

Laikā, kad viņš atradās Masačūsetsas gubernatora amatā, tiesas ar savu lēmumu to padarīja par pirmo ASV pavalsti, kurā tika legalizētas viendzimuma laulības.

Centās distancēties un laulības aizliegt

Romnijs gan atturīgi kritizēja tiesas spriedumu, norādot, ka laulību likumi būtu grozāmi vienīgi ar tautas balsojumu, kā arī centās panākt štata konstitūcijas grozījumus, kas viendzimuma laulības aizliegtu.

2006.gadā Romnijs izšķīrās atkārtoti nekandidēt uz gubernatora krēslu, lai sāktu gatavoties startam prezidenta vēlēšanās.

2008.gada kampaņā viņš sevi centās pasniegt kā konservatīvo, kas tomēr spēj piesaistīt arī demokrātu un neatkarīgo vēlētāju balsis, kā to apliecinājusi viņa pieredze Masačūsetsā.

Konservatīvie pretinieki izrādās izšķiroši

Taču Romnijam tā arī neizdevās pilnībā kliedēt šaubas par savu konservatīvo uzskatu patiesumu un atbrīvoties no apsūdzībām, ka savus uzskatus abortu un geju laulību jautājumos viņš mainījis tikai nolūkā izpatikt republikāņu konservatīvajam spārnam.

2008.gada februārī Romnijs no cīņas izstājās, no paša naudas kampaņā iztērējis 35 miljonus dolāru.

Centies stāvēt pāri partijas iekšējām pretrunām

Šogad Romnijs centās stāvēt pāri partijas iekšējām pretrunām, visu savu uguns spēku vēršot pret pašreizējo prezidentu, nevis pret saviem sāncenšiem republikāņu rindās.

2008.gada pieredze Romnijam noderēja, īpaši nogurdinošajā televīzijas debašu maratonā.

Viņš pastāvīgi bija līderis gan līdzekļu piesaistīšanā, gan aptaujās, lai gan viņam izteiktais atbalsts tā arī bija visai remdens.

Šauboties par Romnija ideoloģisko tīrību, ik pa laikam vēlētāji pārmetās pie citiem republikāņu pretendentiem, kas viņam uzbruka no labā flanga, taču Romnijs un viņa atbalstītāji netaupīja līdzekļus, un līdz aprīļa sākumam reklāmās jau bija iztērēti 53 miljoni.

Pēc uzvaras virknē štatu Romnijs jau bija nodrošinājis tik lielu republikāņu nacionālā konventa delegātu balsu skaitu, ka viņam par labu oficiāli nosliecās arī partijas vadība.

Viņa sāncenšiem citam pēc cita nācās no cīņas izstāties, un pēc uzvaras Teksasas priekšvēlēšanās nominēšana Romnijam jau bija kabatā un viņš ar pilnu sparu varēja mest izaicinājumu Obamam, lai gan oficiāli kā republikāņu kandidāts viņš tika apstiprināts tikai 28.augustā.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu