Šodienas vēlēšanas - dārgākās ASV vēsturē (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV vēlēšanu kopējās izmaksas šogad pārsniegs sešus miljardus dolāru (3,25 miljardus latu), tādējādi kļūstot par dārgākajām vēlēšanām Savienoto Valstu vēsturē.

Šogad vēlēšanas ASV izmaksās par 700 miljoniem dolāru vairāk nekā pirms četriem gadiem, liecina organizācijas «Center for Responsive Politics» aprēķini.

Prezidenta vēlēšanas, kurās sacentīsies pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama un Republikāņu partijas izvirzītais prezidenta amata kandidāts Mits Romnijs, vien izmaksās 2,6 miljardus dolāru, aprēķinājusi organizācija «Center for Responsive Politics», kas analizē ASV vēlēšanu izmaksas.

Ietaupa līdzekļus, jo nebija jāsacenšas partijas iekšienē

Prezidenta vēlēšanu izmaksas šogad būs mazākas nekā 2008.gadā, kad kampaņa izmaksāja 2,8 miljardus dolāru. Toreiz Obamam nācās finansēt arī Demokrātu partijas priekšvēlēšanu kampaņu, kurā viņš sacentās ar pašreizējo valsts sekretāri Hilariju Klintoni, taču šogad viņš faktiski bija vienīgais partijas kandidāts un demokrātu priekšvēlēšanas bija tikai formalitāte.

Kopējās vēlēšanu izmaksās iekļauti prezidenta amata kandidātu un partiju komiteju izdevumi, kas veido aptuveni divus miljardus dolāru, savukārt atbalsta grupas, kurām par saviem izdevumiem jāziņo federālajām iestādēm, iztērējušas 528 miljonus dolāru. Vēl 142 miljonus dolāru vēlēšanu vajadzībām izdevušas partiju konventu rīkotājkomitejas. Šajā summā iekļauts arī nacionālajiem konventiem piešķirtais valsts finansējums.

No ziedotājiem savākti 970 miljoni dolāru

Kopumā atbalsta grupas vēlēšanām savākušas un iztērējušas vairāk nekā 970 miljonus dolāru, kas lielā mērā saistīts ar 2010.gada Augstākās tiesas spriedumu.

Tiesa tolaik atzina, ka atbalsta grupas var no ziedotājiem vākt neierobežotus naudas līdzekļus, un šīs organizācijas vēlēšanām atvēl arvien ievērojamākas summas.

Šo organizāciju izdevumi Obamas vai Romnija atbalstam vai arī kampaņām pret kādu no kandidātiem septembra sākumā bija 19 miljoni dolāru nedēļā, oktobra sākumā šis rādītājs jau bija 33 miljoni dolāru, bet no 21.oktobra šī summa sasniedza 70 miljonus dolāru nedēļā.

Tikmēr izdevumi pirms gaidāmajām Kongresa vēlēšanām šogad varētu sasniegt 1,82 miljardus dolāru, salīdzinot ar 1,81 miljardu dolāru 2010.gadā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu