ASV prezidenta vēlēšanās jau saskaitītas pirmās balsis (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Reuters/Scanpix, TVNET kolāža

Kamēr ASV Austrumkrasta pirmajos vēlēšanu iecirkņos jau beidzas prezidenta vēlēšanas, citviet tās rit pilnā sparā. Kā liecina politiķu izteikumi sociālajos tīklos, vēlētāju aktivitāte viņus iepriecina. Rindās daudzviet bijis jāstāv pat trīs stundas, piemēram, Floridā. Pagaidām aplēses no Virdžīnijas liecina, ka gan Obamam, gan Romnijam balsu skaits varētu būt vienāds, lai gan sākumā runāja par Obamas pārsvaru.

Pirmie rezultāti ir no kādiem ārkārtīgi maziem iecirkņiem Kentuki (11 balsotāji) un Indianā (8 balsotāji) - tur uzvarējis Romnijs, bet Vermontā kādā mazā iecirknī visas trīs balsis ieguvis Obama.

Atkarībā no balsu skaita par uzvaru konkrētā štatā kandidāts iegūst zināmu skaitu elektorāta balsu. Ir vairāki štati, kuru balsis vienmēr tiek uzskatītas par izšķirošām. Uzvarai nepieciešamas vismaz 270 elektorāta balsis. Kritiskākie štati, kas var izšķirt rezultātu, ir Florida un Virdžīnija. Floridā par uzvarētāju ir nobalsots vienmēr kopš 1996.gada. Virdžīnijā cilvēki iecirkņos pulcējās pat pēc to slēgšanas - cilvēki, kas tajos tikuši iekšā, tiem ļauts vēl balsot, un tādu bija daudz.

Mits Romnijs ar savu pavadošo komandu ir beidzis aģitācijas kampaņu, ar lidmašīnu ir šķērsojis valsti, lai vēlēšanu rezultātus sagaidītu Bostonā.

Pirmie iecirkņi jau slēgti

ASV darbu beiguši pirmie vēlēšanu iecirkņi. Plkst.18.00 pēc Austrumkrasta laika (trešdien plkst.1.00 pēc Latvijas laika) balsošana beigusies lielākajā daļa Indiānas un Kentuki austrumdaļā. Taču daļā abu štatu balsošana vēl turpinās, jo abu pavalstu teritorija aptver divas laika joslas.

Abu štatu balsošanas rezultāti, domājams, neatstās izšķirošu iespaidu uz vēlēšanu galīgo iznākumu, jo jau iepriekš tika prognozēts, ka pārliecinošs vairākums vēlētāju šajās pavalstīs atbalstīs republikāņu kandidātu Mitu Romniju.

Iedzīvotāji sāk gaidīt rezultātus

Ziņu aģentūras vēstī, ka daudzviet cilvēki, slēdzoties vēlēšanu iecirkņiem, ir devušies uz krodziņiem un restorāniem, lai kopā ar draugiem sekotu līdzi saskaitītajām balsīm, lasot klēpjdatoros un viedtālruņos jaunākās ziņas, kā arī skatoties iestāžu TV.

Pēc statisticbrain.com informācijas pavisam ir 206 miljoni ASV iedzīvotāju, kam ir balsstiesības. 2008.gada vēlēšanās nobalsoja 131 miljons cilvēku.

Daudzos štatos paralēli notiek arī vietējā mēroga referendumi. Piemēram, Floridā biļeteni ir uz 12 lapām, kas ievērojami apgrūtina iedzīvotāju orientēšanos savos pilsoņa pienākumos. Tur rindās uz balsošanu bija jāgaida pat 3 stundas.

Pie iecirkņiem garas rindas

Pie balsošanas iecirkņiem otrdien bija ASV izveidojušās garas vēlētāju rindas. Vēlētāju tūkstoši pie iecirkņiem pulcējušies gan saulainajā Kalifornijā, gan postošās viesuļvētras «Sendija» pamatīgi izpostītajā Ņūdžersijā. Dienas vidū pie kāda vēlēšanu iecirkņa netālu no Vašingtonas vēlētājiem nācās gaidīt pat trīs stundas, lai varētu nobalsot, ziņoja aģentūras AFP korespondents.

Vēlētāju aktivitāte priecē politiķus

Daudzi vēlētāji noskaņoti visnotaļ pacietīgi, taču citi nebūt nav apmierināti ar ilgo gaidīšanu. «Tas ir ārkārtīgi satraucoši, man patīk vēlētāju aktivitāte,» atzina kāds vēlētājs Virdžīnijas štatā.

Tikmēr Hobokenas pilsētā, kam vētrā tika nodarīti īpaši plaši postījumi, vienā no vēlēšanām izveidotajiem pagaidu balsošanas iecirkņiem balsošana šorīt sākās par 40 minūtēm vēlāk, nekā paredzēts.

Pie iecirkņa rīta dzestrumā līdzās stihijas atstātajiem postījumiem rindā gaidīja aptuveni 60 cilvēki. Sākotnēji bija paredzēts, ka balsošana notiks skolā, taču iecirknis pārcelts, jo skolā postījumu dēļ balsošana nevarēja notikt.

Kad pielāgotais balsošanas iecirknis galu galā tika atvērts, no tā iznāca brīvprātīgais un paziņoja: «Lūdzu, atvainojiet par šīs vietas izskatu, pirms divām dienām šo vietu vēl klāja ūdens».

Iepriekš nobalsojuši vairāk par trešdaļu

Tikmēr Čikāgā vēlēšanu rītā pie balsošanas urnām devās salīdzinoši neliels vēlētāju skaits. Iespējams, tas saistīts ar to, ka daudzi vēlētāji, tāpat kā pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama, izmantoja iespēju nobalsot iepriekš. Kā liecina aptuvenas aplēses, iepriekšējās balošanas iespēju izmantoja vairāk nekā trešdaļa vēlētāju.

Savukārt Floridā, kas tiek uzskatīts par tā dēvēto svārstīgo štatu, kurā varētu izšķirties vēlēšanu iznākums, pie vēlēšanu iecirkņiem dienas pirmajā pusē veidojās garas rindas, jo pēcpusdienā tiek solīts negaiss.

Vēlētāji aģitē viens otru tviterī

Tikpat aktīva vēlētāju rosība kā pie balsošanas iecirkņiem otrdien jūtama arī tviterī, kur daudzi amerikāņi dalās ar savu balsošanas pieredzi un mudina tautiešus sekot viņu piemēram.

«Tikko nobalsoju & mans vectēvs ar mani tik ļoti lepotos,» raksta tvitera lietotāja ar segvārdu «@She_Weezy2012».

«#es nobalsoju par #Obamas komandu,» atklāj tvitera lietotājs «@Stwo», publicējot arī aizpildītā biļetena fotogrāfiju.

Daudz vēlētāji sūkstās par garajām rindām pie vēlēšanu iecirkņiem, bet citi tviterī tikmēr ievietojuši fotogrāfijas, kuros redzams, ka viņi uz vēlēšanu iecirkņiem devušies kopā ar saviem bērniem.

Ar aicinājumu ņemt bērnus līdzi uz vēlēšanu iecirkni bija nākusi klajā pirmā lēdija Mišela Obama, skaidrojot, ka tādējādi bērnos veidosies priekšstats par demokrātiju.

Priekšvēlēšanu kampaņā sociālie tīkli tika aktīvi izmantoti, lai mudinātu vēlētājus piedalīties vēlēšanās un pat pārspēt 2008.gadā sasniegto rekordu, kad savu balsi nodeva divas trešdaļas vēlētāju.

Kā jau vairākkārt ziņots, šodien ASV notiek prezidenta vēlēšanas, kurās tiek prognozēta ārkārtīgi spraiga cīņa starp pašreizējo Baltā nama saimnieku Obamu un republikāņu kandidātu Mitu Romniju.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu